Kaszotto ze szparagami i orzechami laskowymi

Sezon na szparagi trwa. Jedni je lubią, a inni nie przepadają. Ja czasem lubię po nie sięgnąć.Wolę zielone, ale i na białe mam swój sposób. Dzisiaj wybór padł na te pierwsze, a efektem sam się zaskoczyłem 🙂

Risotto lubię, ale wymaga chwili uwagi do zrobienia. Ostatnio w mojej kuchni mam więcej kaszy niż ryżu więc przyszedł czas na kaszotto. Jakkolwiek by to nie brzmiało wyszło bardzo fajnie. Do zrobienia go potrzebujecie:

  • pęczek szparagów zielonych
  • szklanka kaszy pęczak
  • czerwona cebula (spora lub dwie małe)
  • 3-4 łyżki masła
  • 20 orzechów laskowych
  • pół szklanki wina
  • litr wody
  • sól
  • pieprz
  • czosnek niedźwiedzi
  • ser Grana Padano
  • mini szczaw czerwony do dekoracji

Szparagi myjemy i odcinamy zdrewniałe końcowki. Jeżeli szparaga zegniecie to złamie się on mniej więcej w miejscu, gdzie łodyga świeża przechodzi w białą, zdrewniałą. Końcówki (białe) kroimy na mniejsze kawałki, a pozostałe części kroimy na ok 4-5 centymetrowe kawałki.

Zaczynamy od przygotowania wywaru ze szparagów. Jeżeli nie macie czasu to myślę, że bulion warzywny też się nada, ale risotto będzie mniej szparagowe. W garnku roztapiamy masło i dodajemy łyżkę posiekanej, czerwonej cebuli. Należy ją zeszklić i dodać do niej szparagi (końcówki, które odkroiliśmy). Po kilku minutach dodajemy sól, pieprz i litr wody. Gotujemy.

W międzyczasie na patelni do masła i posiekanej cebulki dodajemy właściwe części szparagów i podsmażamy kilka minut. 3-4 szparagi wyjmujemy, blendujemy i dodajemy z powrotem do reszty. Dzięki zblendowaniu części, więcej smaku przejdzie do kaszy podczas gotowania.

Na patelni roztapiamy masło, dodajemy cebulkę i po 2-3 minutach dosypujemy kaszę. Dolewamy wino i czekamy, aż kasza je wypije. Jak już to robi dodajemy przecedzony bulion. Nie wlewajcie go na raz. Podzielcie go na kilka części i wlewajcie stopniowo czekając, aż kasza go wypije.

Po kilku porcjach bulionu dodajemy przesmażone wcześniej szparagi. Dodajemy kolejną porcje bulionu. Gdy kasza będzie już miękka dodajemy sera, czosnek niedźwiedzi i prażone, pocięte w plasterki laskowe orzechy.

Do dekoracji nada się ser w płatkach, szczaw czerwony. Do smaku dodajemy pieprzu i soli. Smacznego! 🙂 Moje zniknęło bardzo szybko 😉