Kokosernik

Od jakiegoś czasu chodził za nami sernik. Przepisów do wypróbowania jest jeszcze wiele, ale tym razem wybraliśmy wersję z kokosem. To kolejny przepis wspomagany budyniem, dzięki czemu sernik wychodzi delikatniejszy, ale niestety trzeba ze spróbowaniem czekać, aż wystygnie 😉

Przepis, jak na sernik jest nawet prosty. Z podanych niżej składników wychodzi naprawdę dużo ciasta (na dużą blachę). My musieliśmy rozdzielić je na dwie mniejsze. Jeżeli nie musicie nakarmić całej rodziny i sąsiadów możecie na początku podzielić wszystkie składniki na pół.

Ciasto składa się z 4 warstw, ale przy następnej okazji zrobimy z tego 3. Pomysły na modyfikacje przepisów jak zwykle pojawiają się zbyt późno. Później wytłumaczymy Wam, o co chodzi – może Wy wypróbujecie nowy pomysł.

1. Warstwa – ciasto:

1 szklanka mąki
1/3 kostki margaryny
1/3 szklanki cukru
1 mała łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
1 żółtko

Wszystkie te składniki zagniatamy tak, aby powstało jednolite ciasto i wykładamy na dno formy wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia.

2. Warstwa – masa serowa:

1,2 kg sera twarogowego tłustego
1 kostka margaryny
1 i 1/2 szklanki mleka
1 i 1/2 szklanki cukru
1 budyń waniliowy
3 jajka
5 żółtek

Ser twarogowy najpierw trzeba zmielić. My użyliśmy takiego drobno mielonego (sprzedawany w paczkach po 250 g), a i tak trafił do blendera, żeby był jeszcze delikatniejszy. Zmielony ser łączymy przy pomocy miksera z mlekiem, pokrojoną na drobne kawałki margaryną, cukrem, budyniem i jajkami. Pozostałe białka będą nam jeszcze potrzebne, więc czasem ich nie wyrzucajcie. Pamiętajcie też, że w białkach nie może zostać ani odrobina żółtka, bo się nie ubiją. Gotową płynną masę wylewamy do formy z przygotowanym wcześniej spodem. Pieczemy całość przez 50 minut w temperaturze 180 stopni C. Sernik ma się zacząć rumienić.

kokosernik

3. Warstwa – piana:

białka z 6 jajek
3-4 łyżki cukru

Białka ubijamy na sztywną pianę dodając pod koniec ubijania cukier. Po upływie 50 minut wyjmujemy ostrożnie sernik z piekarnika (może się trochę trząść, jak galaretka;)) i wykładamy na wierzch masę z białek. Wkładamy znów do piekarnika na 10 minut.

4. Warstwa – kokos:

200 g wiórków kokosowych
3 łyżki margaryny (lub – dla lepszego smaku – masła)
3 łyżki cukru

Masło lub margarynę rozpuszczamy na patelni, dodajemy wiórki i cukier. Cały czas mieszając delikatnie podsmażamy. Uwaga, bo wiórki bardzo łatwo przypalić. Gotowe wiórki wykładamy na górę naszego ciasta i delikatnie ugniatamy warstwę wyrównując ją. Wszystko gotowe, tylko, tak jak pisaliśmy wcześniej, trzeba niestety poczekać, aż wystygnie.

kokosernik

A teraz innowacja do wykorzystania przy następnej okazji – ostatnie dwie warstwy przed wyłożeniem na upieczony sernik łączymy ze sobą. Białka trzeba ubić, kokos podsmażyć i poczekać aż ostygnie. Połączyć ze sobą i taką warstwę dopiero wyłożyć na upieczony sernik. Po 10 minutach w piekarniku sernik będzie gotowy… do ostygnięcia 🙂

Smacznego:)


kokosernik