Sernik japoński

Chyba każdy lubi sernik. Ostatnio na naszym stole pojawił się w nowej wersji. Nazywa się japoński, chociaż może być w nim tyle Japonii co w rybie po grecku Grecji. Na pewno jest smaczny i ma niecodzienną konsystencję. Spróbujcie sami! 🙂

Składniki:

– 6 dużych jaj

– 1 łyżka soku z cytryny

– 60 g mąki pszennej

– 20 g skrobi kukurydzianej

– ¼ łyżeczki winianu potasu (cream of tartar – kupić go można u nas tylko w specjalistycznych sklepach albo przez internet, dlatego można zamiast winianu użyć kilka kropel octu lub cytryny)

– 140 g drobnego cukru

– ¼ łyżeczki soli (do ubicia białek)

– 4 łyżki masła

–  250 g serka śmietankowego (może być twaróg mielony na sernik w wiaderku)

– 7 łyżek mleka

W mikrofalówce roztapiamy razem serek śmietankowy, masło i mleko (ok 1,5 minuty). Przelewamy całość do miksera i miksujemy aż będzie gładkie. Dodajemy na raz wszystkie przesiane razem suche składniki, żółtka z wszystkich jajek, cukier i sok z cytryny. Ubijamy, aż powstanie gładka masa. Odkładamy na bok.  Ubijamy białka jajek z winianem potasu (ewentualnie kilkoma kroplami octu lub soku z cytryny) i cukrem na puszystą pianę. Ubite białko dodajemy do przygotowanej wcześniej masy stopniowo, w kilku partiach delikatnie mieszając  Wlewamy masę do mniejszej formy owiniętej z zewnątrz folia aluminiową i wstawiamy do większej formy wypełnionej gorącą wodą (tak, aby poziom wody nie był zbyt wysoki – woda nie może wlać się do masy ;)). Można także ustawić formę z masą na blaszce do pieczenia i na nią wylać gorąca wodę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C. Pieczemy 60 – 70 minut. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy ciasto w środku do wystygnięcia na około 30-45 minut. Po wystudzeniu wkładamy do lodówki na 2-3 godziny.

Chyba ponownie wypróbuję ten przepis, tylko zamiast serka z wiaderka użyję kremowej ricotty – podobno wychodzi jeszcze lepszy ☺

zdjęcia Maciej Surgiel

20161106-tymrazem-01 20161106-tymrazem-02 20161106-tymrazem-03 20161106-tymrazem-04