Słodki Smak Azji?

Przed jakiś dłuższy czas w Kielcach fani tajskich lodów oczekiwali na przyjazd food trucków. Nie było możliwości zjeść tego przysmaku w żadnym lokalu. W tym roku się to zmieniło. A ciągu tygodnia otworzyły się dwa miejsca, które lody tajskie oferują. Dzisiaj kilka słów o Słodkim Smaku Azji znajdującym się przy ul. Bodzentyńskiej.

O tym, że lokal powstanie wiedziałem wcześniej i czekałem na ten dzień. Właściciele mają Food Trucka, a właściwie przyczepę o tej samej nazwie, z którą jeżdżą po Polsce na zloty i wydarzenia streetfoodowe. Postanowili jednak otworzyć coś stacjonarnego. Lokal znajduje się przy ul. Bodzentyńskiej (pomiędzy 16 Widelców a CKM). W środku jest miejsce dla około 10 osób.

W ofercie oprócz lodów tajskich znajdują się bąbelkowe gofry oraz świeże owoce w czekoladzie. Jak to przy lodach tajskich bywa do dyspozycji mamy składnik główny, polewę i dodatki. Mamy do wyboru sporo możliwości. Wśród składników głównych możemy wyróżnić batoniki, owoce, zioła i mniej znane jak chilli czy kawa. Miałem okazję spróbować kompozycji opartej na lodach kawowych oraz drugiej z banana, czekolady z orzeszkami. Oba smaki trafiły w moje gusta. Zupełnie inne, ale smaczne. Kawowy robiony po prostu z kawy – intensywny i łagodny naraz. Banan w połączeniu z dodatkami nabrał charakteru i smakował jeszcze lepiej niż świeży.

Gofr, którego wybrałem zawierał połączenie smaków, które wydaje się idealne – banana i nuttellę. Rzeczywiście było całkiem w porządku. Gofr zniknął w mgnieniu oka. Oprócz niego spróbowałem także winogron i truskawek w czekoladzie. W smaku czuć, że czekolada dobrej jakości, a w połączeniu z kwaśnymi owocami zrobiła dobrą robotę.

Mam wrażenie, że z lodami tajskimi jest jak z watą cukrową. Robienie wygląda na prostą sprawę, ale jak sam spróbujesz to już nie do końca (nie pytajcie ile cukru latało u mnie po domu podczas robienia waty). Podczas rozmowy z właścicielami dowiedziałem się, że temperatura „patelni” chłodzącej jest zależna od temperatury otoczenia, a wilgotność składników wpływa na elastyczność lodów. Większość tych kwestii da się przewidzieć nabierając doświadczenia.

Lody tajskie są smaczne i przygotowywane na Waszych oczach. Warto spróbować! 🙂