Unikalne jak Unicum

Jeżeli tylko mam możliwość gdzieś pojechać to jak już wiecie zawsze szukam miejsc związanych z ciekawymi, lokalnymi smakami. Ostatni wyjazd do Budapesztu również udało się zagospodarować pod tym kątem. Udało mi się odwiedzić miejsce, które z Budapesztem związane jest od dawna, a wytwarzany tam produkt jest jednym z najbardziej znanych, lokalnych smaków.

Miejscem, o którym mowa, a udało mi się je odwiedzić jest Wytwórnia Unicum, a konkretnie Muzeum firmy Zwack. Znajduje się ono prawie nad rzeką po stronie Pesztu. Jadąc od centrum wysiadamy 3 przystanku za Największym Bazarem. Sama firma Zwack założona została w 1790 roku i do dnia dzisiejszego jest firmą rodzinną. Znana jest z produkcji wspomnianego już likieru Unicum (eksportowanego do 40 krajów), palinek i win. Po II Wojnie Światowej fabryka przeszła w ręce państwa, ale próby odtworzenia oryginalnej receptury okazały się bezskuteczne. Dopiero w 1989 roku rodzina Zwack odkupiła fabrykę i wznowiła produkcję według swojej, zastrzeżonej receptury.

Likier w wersji podstawowej składa się z około 40 składników. Podczas zwiedzania fabryki w jednej z sal znajdują się różnorodne przyprawy i zioła, które jak to mówią mogą być wykorzystywane przy produkcji, ale pełnej receptury rodzina strzeże od lat. Ze składników, które prezentowane są na ekspozycji rzuciły się w oczy (a zwłaszcza w nosy) przyprawy korzenne i zioła.

Podstawowa wersja Unicum w smaku przypomina bardzo intensywny alkohol typu Beherovka czy Jagermeister. W produkcji są także dwie nowe wersje – Szilva i Next. Pierwszy śliwkowy i delikatniejszy od klasycznego, a drugi połączony jest z owocami cytrusowymi (najłagodniejszy). Jeżeli nie gustujecie lub nigdy nie próbowaliście ziołowych alkoholi tego typu to zderzenie może być trudne. Jak dla mnie wersja klasyczna jest za intensywna, ale już Szilva to jest to.

Muzeum można zwiedzać. Podczas wycieczki odwiedzamy ekspozycję dotyczącą fabryki, rodziny Zwack oraz największą na świecie kolekcję „małpek” (liczącą około 17 tysięcy eksponatów). Zwiedzanie możliwe jest od poniedziałku do soboty w godzinach 10-17, a bilet kosztuje 2000 forintów (około 30 zł), ale dla studentów i grup przewidziane są zniżki.