W Polsce owoce sprzedaje się w całości lub przetworzone w formie dżemów, soków, musów, itp. W Chinach ciekawą rzeczą są owoce na patykach. Są one świeże i sprzedawane bez dodatków (rzadziej) lub polane roztopionym i zastygniętym już na owocach cukrem. Smakołyki takie kupić można wśród budek z ulicznym jedzeniem lub na innych, mobilnych stanowiskach sprzedażowych (rowery, skutery, itp.).

lada

Wśród owoców na patykach można znaleźć ananasy, truskawki, mandarynki, chińskie daktyle, melony, smocze owoce, kiwi i często POMIDORY. Jeżeli wśród owoców nie spodziewacie się polanego cukrem pomidora to można się zaskoczyć 🙂 Często w sklepach pojawiały się obok owoców właśnie pomidorki koktajlowe.

sprzedawca

Najwięcej tego typu przekąsek widzieliśmy w Chengdu (Syczuan) lecz zdarzały się również w innych miastach. Czy u nas by się sprawdziły? Nie wiem. W cukrze kosztowały około 10-15 Yuanów (5-7 zł). Osoby z wrażliwymi na cukier żołądkami lub zębami mogą się sporo namęczyć zanim przez cukier dojdą do owoców.

patyk

stoisko2

Fajny pomysł, zwłaszcza przy miękkich owocach. Cukier po zastygnięciu tworzył chrupiącą skorupkę, zamykając w środku soki z owoców. Ogólnie forma ciekawa zachęcająca do zjedzenia owoców 🙂

stoisko3