Zwiedzając Czechy, często odwiedzamy lokalne browary. Jedne są starsze, inne młodsze, w jednych produkcja jest większa, a w drugich mniejsza, ale łączy je jedno łączą one piwowarską pasję z ciekawymi smakami. Tym razem przedstawiam Wam browar Tvarg, który oprócz piwa ma do zaoferowania dla Was coś więcej!

Śmiało mogę powiedzieć, że odwiedziłem już w swoim życiu podróżniczym kilkadziesiąt browar i minibrowarów w Czechach. Tak jak napisałem wyżej są one różne. Jaki jest browar Tvarg? Jeżeli chodzi o sam budynek, w którym się mieści oraz o tradycje piwne związane z tym miejscem, to sięgają one wielu lat wstecz, ale sam koncept biznesowy jest nowy i moim zdaniem to połączenie jest bardzo dobre!

Lokalizacja

Browar Tvarg znajduje się w miejscowości Velká Bystřice (Czechy/kraj ołomuniecki). Od Ołomuńca oddalony jest on o 10 kilometrów. Browar znajduje się w centrum miejscowości – jest przed nim sporo miejsc do zaparkowania. W piątkowe popołudnie nie mieliśmy żadnego problemu ze znalezieniem wolnego miejsca.

Dostępność i ceny

Opisując Browar Tvarg możemy mówić o kilku elementach. Pierwszym z nich jest zwiedzanie samego browaru wraz z degustacją, ale dostępne są także “zajęcia” z nalewania piwa. Możecie na miejscu także spróbować produktów z twarożków lub po prostu usiąść ze znajomymi i napić się piwa czy drinka.

Zwiedzanie browaru wraz z degustacją i szkoleniem z nalewania odbywa się w weekendy dwa razy dziennie. Bilet wstępu kosztuje 165 kč za osobę, a maksymalna ilość osób w grupie to 22 osoby. Zwiedzanie wraz z degustacją trwa około 75 minut.

Możecie również zdecydować się na zwiedzanie tematyczne – piwo i whisky Jameson – podczas którego odkryjecie podobieństwa pomiędzy tymi dwoma, pozornie różnymi trunkami. Taka wycieczka kosztuje 385kč i trwa około 90 minut.

Jeżeli chodzi o ceny piw lanych, to macie je na drugim zdjęciu, a dostępne są także wersje w butelkach i puszkach.

Historia miejsca

Historia pałacuVelká Bystřice sięga XIV wieku. Na przestrzeni lat obiekt zmienił swoje oblicze i funkcję. Pod koniec XVI wieku został przebudowany na renesansowy pałac. W 1610 roku przeszedł w ręce kapituły ołomunieckiej. Wtedy również prawdopodobnie powstał tam browar. W 1889 roku został sprzedany w ręce prywatne, a produkcja w nim zakończyła się w 1943 roku. Na przestrzeni lat pełnił później różne funkcje, a od 2020 piwo do niego wróciło.

Piwo Tvarg

Velká Bystřice to miasteczko, w którym tradycje piwowarskie istniały już bardzo dawno temu. Browar Tvarg, w takiej formie istnieje w budynkach pałacowych od 2020 roku. W jego repertuarze znajdują się tradycyjne czeskie lagery, piwa górnej fermentacji ALE, IPA i inne. Lokalną specjalnością jest wyjątkowa propozycja połączenia ciemnego piwa z whisky Jameson.

Ogromnym plusem degustacji jest możliwość spróbowania piwa prosto z tanka. Nie degustujemy piwa już zabutelkowanego tylko takiego, które czeka na rozlanie – świeższe być nie może! Podczas mojej wizyty mieliśmy okazję spróbować klasyczne leżaki, ale także piwo ciemne czy też pyszną IPA z cytrusową, odświeżającą nutą.

Szkoła nalewania (čepování) piwa

W ciągu pierwszych 3 minut prezentacji, mistrz nalewania, który w naszym przypadku był także piwowarem browaru Tvarg, potrafi udowodnić, że źle nalane piwo smakuje zupełnie inaczej niż to nalane poprawnie. Na zajęciach prezentowane są najpopularniejsze sposoby lania piwa – mlíko, šnyt, hladinka i čochtan.

Po prezentacji nalewania i wytłumaczeniu zasady, każdy z uczestników ma możliwość spróbować samemu nalać idealne piwo, według wybranego przez siebie rodzaju. Do dyspozycji mamy dwa rodzaje nalewaków – pionowy (nalewamy ciągnąc do siebie) oraz poziomy (nalewamy kręcąc w płaszczyźnie poziomej).

Pierwszym i chyba największym grzechem przy laniu piwa, wspomnianym na warsztatach, jest nalewanie go z dużej wysokości do kufla stojącego na stole. Cały gaz wtedy uchodzi i piwo jest po prostu niedobre. Na zajęciach poznacie jednak wiecej takich ciekawostek.

Tvargle – ołomunieckie serki

W browarze Tvarg powstają także Tvargle. Są to serki ołomunieckie, które są chyba najbardziej znane spośród czeskich serów. Produkowane są tylko w tym regionie. Podczas jednej z poprzednich wizyt udało mi się zajrzeć do ich muzeum, przy fabryce konkurencyjnej dla Tvargli firmy w Loszticach.

Wróćmy jednak do serków produkowanych w browarze Tvarg. Powstają one z mleka od lokalnych farmerów, a wytworzenie jednej partii zajmuje ponad miesiąc. Są one bardzo zdrowe, bo zawierają tylko 1% tłuszczu i są bogate w białko. Browar Tvarg jest drugim w Czechach (a przez to i na świecie) wytwórcą twarożków.

Warto wspomnieć, że serki ołomunieckie oprócz swoich właściwości zdrowotnych czy dietetycznych, słyną w całym kraju, ale także poza jego granicami z czegoś innego – z zapachu. Jak to powiedział pan, który zajmuje się ich produkcją – “One nie śmierdzą, one są aromatyczne” 😉 Tego nie można im odmówić, ale dobrze przygotowane i podane z odpowiednimi dodatkami potrafią być pyszne.

Podczas wizyty miałem okazję spróbować kilku wersji przekąsek z wykorzystaniem Tvargli. Było smarowidło z serków, była kanapka z cebulką, ale była także kiełbasa z kawałkami twarożków (rewelacyjne!). Na miejscu z suszonych twarożków produkuje się także ser, który po starciu wykorzystywany jest do sałatek czy przystawek.

Tvarg + Jameson

W browarze Tvarg postanowiono pójść o krok dalej w temacie piwa. We współpracy z firmą Jameson prowadzone są tu zajęcia z degustacji piwa i whisky. Miałem okazję probować lokalnego piwa (dwudziestka double stout) z kieliszkiem whisky i nuty smakowe i zapachowe, na pozór różne, po chwili zaczynały na siebie nachodzić, tworząc ciekawą i podobną całość. W browarze prowadzone są także eksperymenty z dojrzewaniem ciemnego piwa w beczkach po whisky.

Warto odwiedzić?

Zdecydowanie tak! Browar Tvarg to miejsce z pomysłem, a różnorodność atrakcji i pomysłów (nalewanie, whisky, twarożki, etc.) sprawia, że spodoba się tu nie tylko fanom piwowarstwa. To idealne miejsce na dopełnienie pobytu w Ołomuńcu. Sprawdzi się dobrze zarówno dla turystów indywidualnych, jak i dla grup zorganizowanych.