Jak poległem – Karczma po zbóju

Odwiedzając inne miasta mamy czasem problem z tym gdzie iść coś zjeść. Będąc w górach mamy szeroki wybór lokali, ale bardzo łatwo spaść z wyżyn w kulinarną depresję. Ostatnim razem postanowiłem przetestować nowy lokal. Znajduje się na Krupówkach, ale zaskoczył mnie pozytywnie.

Lokal ten wybrałem także z innego powodu. Od kilku dni testuję OpenCard (50% zniżki w niektórych lokalach). W Zakopanem na liście są tylko trzy wiec wybór by ograniczony.

Karczma ogólnie wygląda interesująco. Utrzymana jest w góralskim klimacie i pomimo ogromnej ilości dekoracji to pasują one do siebie. Lokal zajmuje dwa piętra i półpiętro. My zdecydowaliśmy się na miejsca na antresoli.

W środku panował gwar, palił się kominek, a w tle brzmiała muzyka i śpiewy wygrywane przez 4 osobową kapelę. Karta bardzo rozbudowana, a góralskie i stylizowane na góralskie nazwy nie ułatwiają wyboru. Czasem wspomagaliśmy się tłumaczeniami na angielski, aby wiedzieć o czym mowa.Zamówiliśmy półmisek regionalny, placki chlebowe, sałatkę i pierogi i już teraz wiem, że było to o co najmniej dwa dania za dużo.

Pólmisek regionalny (15 zł) zawierał grillowanego oscypka z żurawiną, moskol (placek z ziemniaków) z masłem czosnkowym i placek chlebowy z bryndzą. Wszystkie te elementy były smaczne i mega sycące. Nieświadomi zamówiliśmy jeszcze osobno placki chlebowe z bryndzą i masłem ziołowym. Na tym etapie mógłbym, a właściwie powinienem skończyć, ale czekały na nas jeszcze dania główne.

Jednym z nich były pierogi z mięsem. W skład dania wchodziło ich 10, a polane były jakimś tłuszczem i posypane cebulką (15 zł). Były smaczne, a nadzienia było bardzo dużo. Zamówiłem sobie także sałatkę z serami regionalnymi. Oprócz klasycznych, podstawowych składników sałaty (sałata lodowa, roszponka, rukola, pomidorki) były też sery (oscypek, bundz i bryndza). Podana ona była z zgrillowanym pieczywem.

Jeżeli macie ochotę zjeść coś dobrego, w interesującym wnętrzu, a czasem przy góralskiej muzyce to jest to dobre miejsce. Zanim jednak zamówicie sporo przeanalizujcie swoje możliwości, bo porcje są słuszne.

karczma po zbójukarczma po zbójukarczma po zbóju karczma po zbójukarczma po zbóju