Wschodnie inspiracje – po spotkaniu + przepisy

Wschód staje się coraz popularniejszym kierunkiem wyjazdów. Pomimo niepokojącej sytuacji na Ukrainie to właśnie ona, Mołdawia, Gruzja czy nawet Białoruś znajdują się na listach miejsc do odwiedzenia. W kilku z tych miejsc byłem i postanowiłem się tym z Wami podzielić.

Spotkanie w tematyce wschodniej odbyło się w Hotelu Ibis w Kielcach. Podczas kilku godzin obejrzeliśmy zdjęcia ze Lwowa, Odessy, Krymu, Kiszyniowa i Mińska. W międzyczasie popijaliśmy kwas chlebowy i degustowaliśmy lokalne dania – barszcz ukraiński, płow i babkę ziemniaczaną. Znalazł się także czas na ukraińskie piwa.

Żeby uczestnicy się nie znudzili jednym krajem czy miastem to podzieliłem „wystąpienie” na kilka części, w których przeplatały się różne miejsca. Uczestnicy dopisali, a czas minął bardzo szybko. Ledwo się zaczęło, a już po chwili rozmawialiśmy kolejną godzinę.

Najwięcej czasu poświęciłem na Krym i Lwów bo są to miejsca mi bliskie. Porozmawialiśmy zarówno o miejscach, z których zdjęcia pojawiały się na ekranie, ale i o lokalnych tradycjach, daniach czy cenach. Nie obyło się także bez opowieści ekonomiczno-politycznych.

Uczestnicy jak zawsze byli aktywni i przygotowani do tematu 😉

Kolejny wieczorek jeszcze jesienią się na pewno pojawi. Macie jakieś życzenia?:>

Dla wszystkich zainteresowanych odtworzeniem dań z naszego wieczoru wschodnich inspiracji podrzucam przepisy

Barszcz ukraiński

Potrzebne będą:
– 0,5 kg mięsa wołowego z kością
– 0,4 kg białej kapusty
– 3 średnie buraki
– mały słoiczek przecieru pomidorowego
– 5 małych ziemniaków
-2 marchewki
– pietruszka
– 2 małe cebule
– 4 łyżki śmietany 18%
– 2 łyżki oleju
– 1 łyżka octu
– 1 łyżka cukru
– mąka
– 50 g masła
– 6 ząbków czosnku
– pieprz (ziarna)
– 4 ziarna ziela angielskiego
– 4 duże liście laurowe
– sól

Gotujemy bulion, który następnie musimy przecedzić, a mięso oddzielić od kości. Obieramy buraki i kroimy w słupki, a następnie dodajemy je na patelnię wraz z olejem, octem, cukrem i przecierem. Dolewamy bulionu i dusimy. Na innej patelni podsmażamy cebulę, marchewkę i pietruszkę. Do bulionu dodajemy ziemniaki, a po zagotowaniu dodatkowo kapustę. Po 15 minutach do garnka dodać zawartość obu patelni i przyprawy. Po kolejnym kwadransie dodajemy zasmażkę, czosnek i pietruszkę. Odstawiamy na godzinę. Nakładając zaczynamy od mięsa, później śmietana,zupa, a na koniec pietruszka i koperek.

Płow

Potrzebne będą:
– 2 szklanki ryżu
– 4 marchewki
– 2 średnie cebule
– karkówka i kurczak (np. mięso z udek) – oryginalnie używa się baraniny
– kolendra (ziarna)
– kurkuma,
– kardamon,
– pieprz

Przygotowanie:
Marchewkę i cebulę podsmażamy mocno na smalcu. Wrzucamy do garnka pokrojone w kostkę mięso plus przyprawy  i podsmażamy je. Mieszamy dokładnie. Następnie dodajemy ryżu, tak aby przykrył mięso. Dodajemy wrzątku (około 3-4 szklanki). Najlepiej wlewać po ściance garnka lub łyżce, aby nie odsłoniło się mięso. Nakładamy pokrywkę i czekamy, aż ryż wchłonie wodę. Mieszamy dopiero gdy woda będzie mało. Do smaku można dodać 1-2 ząbki czosnku, które po ugotowaniu wyjmujemy.

Babka ziemniaczana

Potrzebne będą:
– 1,5 kg ziemniaków
– 100-150 g boczku
– 100-150 g kiełbasy
– 2 średnie cebule
– 3 jajka
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej
– majeranek
– sól
– pieprz
– słodka czerwona papryka
– gałka muszkatołowa

Zaczynamy od pokrojenia mięsa i podsmażenia go na patelni. Dodajemy do niego cebulę pokrojoną w kostkę. Ziemniaki obieramy i trzemy na tarce z grubymi oczkami lub mielimy w maszynce. Następnie gotową masę musimy odsączyć i dodać do niej pozostałe składniki. Po dokładnym wymieszaniu pieczemy w temperaturze około 180 stopnie przez 60-90 minut. Możemy podawać z różnymi sosami.

DSC_0034-01 IMG_20151002_213310 DSC_0025-01 DSC_0021-01 DSC_0019-01 DSC_0031-01 DSC_0030-01 DSC_0029-01 DSC_0013-01 DSC_0008-01