Udostępnij
Co jakiś czas w komentarzach i opiniach pojawiała się informacja na temat pizzerii Di Gusto. Jako, że nie miałem okazji kosztować pizzy z tego lokalu to nie nie mogłem się do nich odnieść. Postanowiłem to zmienić!
Sporo wiadomości od Was otrzymałem przy okazji tekstu na temat 5 najlepszych pizz w Kielcach. Zapraszaliście, polecaliście, a i Di Gusto się kilka razy pojawiło. Postanowiłem sprawdzić ile w poleceniach jest smaku, a ile marketingu ;)
Di Gusto znajduje się przy ul. Klonowej w Kielcach. W lokalu jeszcze nigdy nie byłem.
Dla swoich potrzeb podzieliłem sobie pizze na dwa zasadnicze typy plus coś pomiędzy. Po jednej strony osi znajdują się te smaczne, na cienkim cieście ze składnikami najwyższej jakości. Nie są one wielkie, a jedna wystarcza najczęściej na 2 osoby. Po przeciwnej stronie barykady mamy ogromne pizze, na grubym cieście z ogromną ilością składników różnej jakości. Po jednym trójkącie musimy się zastanowić czy się dopychać czy nie.
Zamówiliśmy dwie pizze. Pierwsza z nich to pizza Salami (26 zł) z sosem pomidorowym, serem mozzarella, oregano, salami, a druza pizza Prosciutto (26 zł) z sosem pomidorowym, serem mozzarella, oregano, szynką. Obie pizze mierzyły po 45 centymetrów. Ciasto było smaczne, chociaż grube. Od razu na plus zaznaczyły się wędliny nie najgorszej jakości. Szynka jak widać była szynką a nie konserwowym czymś, co niestety zdarza się jeszcze całkiem często.
Dużo sera powinno zrobić robotę i rzeczywiście zrobiło, ale nie do końca o to chodzi. Ser był dobry jakościowo i smaczny, ale w niektórych sytuacjach wolę jednak lekkość i chrupkość (przepraszam Cię serze za to wyznanie, to jeden raz i nie obrażaj się;)).
Ogólnie rzecz biorąc pizza nie jest zła. Nie jest to jednak zdecydowanie pierwsza piątka kieleckich pizzerii. Jeżeli wrócilibyśmy do skali powyżej i przyjęli, że zero to pizza gniot-zapychacz, a 10 to pizza włoska to tej dałbym około 6,5-7. Sprawdzi się ona w sytuacji, gdy zamawiacie pizzę w kilka osób i jesteście głodni, a dobre wędliny dają ekstra wrażenie.