Udostępnij
Każdy czasem sięga po sałatkę. Jedne są lekkie, a inne mogą spokojnie zastąpić danie obiadowe. Dzisiaj mam dla Was propozycję pochodzącą z kuchni włoskiej. Wykorzystuje składniki, które w Polsce nie sa jeszcze bardzo popularne, ale efekt smakowy ich połączenia jest bardzo ciekawy. Przed Wami sałatka z fenkułu i czerwonych pomarańczy.
Na początek dwa słowa o głównych składnikach. Czerwone pomarańcze pochodzą z Sycylii. W smaku są nieco słodsze niż klasyczne pomarańcze. Dojrzewają one w okolicach grudnia, czyli sezon na te owoce przypada w naszej zimie i początku wiosny. Czerwone pomarańcze występują w kilku gatunkach, a różnią się rozmiarem, smakiem i kolorem. Fenkuł również znany jest w kraju w kształcie buta czyli Włoch. W Polsce występuje często pod nazwą koper włoski co podkreśla jego pochodzenie. Jest to roślina z rodziny selerowatych. Używany zarówno w kuchni jak i jako surowiec lekarski czy kosmetyczny.
Mieszanka olejów, której użyłem oprócz smaku jest także zdrowa. Jest to mix firmy Dr Gaja, a pochodzi ze sklepu Propharma. Jest to mieszanka trzech tłoczonych na zimno olejów (słonecznikowy, dyniowy i z wiesiołka) oraz witamin D3 i E. Oleje pomagają zmniejszyć poziom cholesterolu, a dodane witaminy wspierają układ odpornościowy i są naturalnym antyoksydantem.
Do zrobienia sałatki użyłem (2 porcje):
- jeden koper włoski
- 2 czerwone pomarańcze
- garść pistacji
- mieszanka olejów (dyniowy, słonecznikowy i z wiesiołka)
Zaczynamy od obrania pomarańczy.Jeżeli Wam się uda to obierzcie je również z białej błonki. Można to zrobić w prosty sposób. Obcinamy po plasterku z góry i doły pomarańczy, następnie kroimy na około skórkę razem z błoną. Po takim obraniu kroimy owoc na cienkie plasterki. Koper włoski myjemy i na mandolinie (taka tarka do cięcia w cienkie plasterki) kroimy koper w cienkie plastry. Możecie również pokroić na plasterki nożem. Pomarańcze układamy na talerzu, a na nich kładziemy koper włoski. Obieramy solone pistacje i siekamy je na grube kawałki. Posypujemy ułożone danie. Na wierchu dokładamy listków koperku i polewamy całość mieszanką olejów.
Połączenie słodyczy pomarańczy, słonych pistacji, lekko orzechowego oleju i anyżowego kopru daje niesamowity efekt. Jeżeli szukacie ciekawej sałatki na imprezę lub lekkiego posiłku w ciągu dnia to korzystajcie z dostępności składników i do dzieła!
Tekst powstał we współpracy z firmą Propharma