Udostępnij
Kiedy zobaczyłem zapowiedź tej książki, to wiedziałem, że muszę ją mieć! „Havel od kuchni” to pozycja, w której znajdą coś dla siebie fani Czech, dobrej kuchni i historii.
Czy „Havel od kuchni” to książka kucharska? Zdecydowanie nie, ale ciekawych smaków w niej nie brakuje. Najprościej mówiąc jest to spojrzenie na wybitną postać Vaclava Havla przez pryzmat smaków, które towarzyszyły mu na różnych etapach życia.
Vaclav Havel
Zanim napiszę Wam o samej książce to przybliżę sylwetkę osoby, która gra w niej główną rolę. Wśród Czechów każdy zna Vaclava Havla, ale jest on znany także poza granicami kraju.
Był ostatnim prezydentem Czechosłowacji i pierwszym prezydentem Czech (1993 – 2003). Był wielokrotnie nagradzany za swoją działalność różnego rodzaju medalami i wyróżnieniami. Jego ogromną pasją była kuchnia!
Oprócz kariery politycznej był także pisarzem i dramaturgiem. Stworzył wiele interesujących sztuk, esejów i książek. Biorąc pod uwagę zamiłowanie Havla do teatru absurdu, w książce możecie spodziewać się wielu nieoczywistych propozycji takich jak np. kostki lodu na duszonej cebuli.
Tak samo jak Vaclav Havel miał w swoim życiu różne etapy, tak też i w książce możemy odnaleźć nawiązania do różnych okresów. Pojawiają się w niej wątki pobytu w więzieniu, działalności antykomunistycznej, ale i samej prezydentury.
O książce
Książka ma 208 stron i posiada twardą oprawę. W środku oprócz tekstów, czekają na Was zdjęcia i grafiki. Autorem publikacji jest Michael Žantovský, a tłumaczeniem na polski zajął się Andrzej S. Jagodziński.
Czytając książkę skaczemy po różnych okresach z życia Vaclava Havla. Poznajemy jego historię, zwyczaje i zachowania. Autor nie przedstawia postaci wybitnego polityka, którym Havel zdecydowanie był, ale pozwala nam spojrzeć na niego od innej strony.
Oczywiście oprócz warstwy historyczno-ludzkiej mamy też w książce sporą garść przepisów. Możemy przygotować różnego rodzaju ciasta, mięsa czy przekąski, które w kuchni i w domu Vaclava Havla gościły często.
Oprócz dań, które z czeską kuchnią możemy skojarzyć w książce (i kuchni Vaclava Havla) pojawiają się także dania mniej oczywiste takie jak faszerowany wielbłąd…
Wiele przepisów, z którymi możemy się zapoznać pochodzi z okresu, w którym dostępność niektórych składników była bardzo niewielka. Autor podpowiada jak Vaclav Havel radził sobie z tymi problemami.
„Havel od kuchni” to książka wydana przez Wydawnictwo Afera. Coraz częściej sięgam po publikacje wydane przez nich ponieważ specjalizują się w literaturze czeskiej. Jedną z pozycji, którą już Wam przedstawiłem na stronie i polecam są „Boginie z Žítkovej”.
Warto?
„Havel od kuchni” to pozycja, po którą warto sięgnąć. Ciekawa historia, pyszne dania z domieszką czeskiego humoru sprawiają, że każdy fan Czech powinien do niej zajrzeć.