Kilka tygodni temu robiłem badanie dotyczące kuchni świata. Dzięki wszystkim za udział. Czas na wyniki. Dzisiaj zajmiemy się postrzeganiem kuchni świata. Dla przypomnienia powiem, że Waszym zadaniem było dopisanie dania do wybranych kuchni. Wśród wskazanych kuchni znalazły się: polska, włoska, chińska, francuska, niemiecka, amerykańska, meksykańska, hiszpańska, turecka, grecka i gruzińska. Jakie dania Wam się kojarzą z tymi konkretnymi krajami? Przeanalizujmy wyniki badania. Wzięło w nim udział prawie 100 osób, więc grupa jest dość reprezentatywna.

W kuchni polskiej najwięcej z Was wskazało bigos. Danie zdecydowanie polskie, ale występujące też na Litwie i Białorusi. Zaczęło być tak nazywane w XVII wieku. Jeżeli chodzi o kuchnię włoską nie mieliście problemu z określeniem dań. Praktycznie na tym samym miejscu wylądowała pizza i spaghetti. I tutaj pojawia się pierwsze danie, które w naszych głowach nazywa się inaczej niż w rzeczywistości. Spaghetti jako słowo oznacza rodzaj makaronu a daniem jest np spaghetti bolognese. Ja mówiąc spaghetti też w głowie widzę od razu sos pomidorowy i mięso.

Z kuchnią chińską już nie poszło tak łatwo i jednoznacznie. Na prowadzenie jednak wysunęły się sajgonki. Jest to według połowy z badanych danie typowo chińskie. Czy jest ono tak typowe? Jest, ale jest także dla krajów Azji Południowo-Wschodniej. Wracamy do Europy i kuchni francuskiej. Ta kojarzy Wam się najbardziej ze ślimakami. Wydaje mi się, że to skojarzenie jest lekko stereotypowe. Podobnie rzecz ma się z żabimi udkami. Ślimaki we Francji są jadane, ale w Polsce także ;).

Kolejną kuchnią była niemiecka. Często bywamy u naszych zachodnich sąsiadów, ale pytanie czy coś tam jemy lokalnego? Najwięcej Waszych głosów uzyskały wursty w różnych postaciach. Zdecydowanie warto ich skosztować praktycznie w całym kraju. Z krainy wurstów przenosimy się “za wielką wodę”. W kuchni amerykańskiej prawie jednogłośnym daniem wskazanym przez Was został Burger.

Przechodzimy do kuchni sąsiedniej – meksykańskiej. Tutaj niespodzianki nie było. Najwięcej z Was wskazało burrito. Sporo wskazań miała też tortilla. Jednak ta meksykańska jest jedynie plackiem. Tortilla jako danie występuje w kuchni hiszpańskiej i nie przypomina tej meksykańskiej. Z Meksyku płynnie przechodzimy do kuchni hiszpańskiej. Wspomniana tortilla pojawiła się wśród wyników, ale faworytem okazała się paella. Przygotowywana na bardzo dużych, charakterystycznych patelniach smakuje wyśmienicie.

Na zakończenie badania zmieniamy klimat. Zaczynamy od kuchni tureckiej. Pierwsze skojarzenie, które przychodzi na myśl u większości z Was to kebab. Okazał się on jeszcze większych monopolistą niż burger w kuchni amerykańskiej. Czy kebaby są tureckie? Nam się tak kojarzą z powodu tureckich sprzedawców w Polsce. Kebab jednak jest daniem orientalnym występującym w większej ilości krajów. Można wyróżnić ponad 20 jego rodzajów. Z kuchni tureckiej przenosimy się do Grecji. Faworytem w tej kuchni okazała się (jak sama nazwa wskazuje) sałatka grecka. W Grecjii nazywana wiejską. Nasze lokalne odmiany różnią się często od oryginalnej receptury. Blisko szczytu usytuowała się także musaka. Ostatnią kuchnią, która sprawiła Wam chyba najwięcej problemów była kuchnia gruzińska. W tej kuchni najbardziej znanym i charakterystycznym daniem okazały się pierożki Chinkali. Charakterystyczny sposób klejenia i smaczny bulion w środku dają niezapomniane efekty smakowe.

Wiele ze wskazanych dań kojarzy nam się nierozerwalnie z kuchnią danego kraju. Nie zawsze jednak rzeczywistość na miejscu potwierdza nasze typy. Wiele z dań w ciągu lat dorobiło się sławy, która je wyprzedza. W kolejnym podsumowaniach przyjrzymy się składnikom z danych kuchni i daniom spoza czołówki.