Lubię odkrywać regionalne smaki, a pojawianie się w Polsce coraz większej ilości regionalnych browarów cieszy mnie bardzo. Będąc na Kaszubach, zdecydowaliśmy się odwiedzić Stary Browar w Kościerzynie i spróbować lokalnej kuchni. Przeczytajcie jak wypadli!

Lokalizacja

Stary Browar w Kościerzynie znajduje się przy ul. Słodowej 3. Jest to kilkaset metrów od Rynku i tuż przy Galerii Kościerskiej. My zostawiliśmy samochód na parkingu przy centrum Handlowym. Centrum Kościerzyny nie jest jednak duże i na spokojnie możecie przyjść do browaru parkując w okolicy.

O browarze

Początki piwowarstwa w Kościerzynie sięgają XVI wieku. Warzone wtedy piwo wykorzystywane było na własne potrzeby mieszkańców. W 1858 roku Carl Teodor Hanff został właścicielem Berenter Bierbraurei (obecnego Starego Browaru). Na początku XX wieku w browarze powstawało jasne piwo kościerskie (Śmietanka) i ciemne (Dubeltowe).

Lata rozkwitu browaru przypadły na okres międzywojenny. Po wojnie został przekształcony w rozlewnię wód gazowanych i lemoniad. Od 2013 ponownie otwarto browar wraz z obiektami hotelowymi i restauracyjnymi.

Co w ofercie?

Zacznę od tego, że dzisiaj browar to nie tylko zakład produkujący piwo. To także restauracja, bar i hotel. Już na wejściu widnieje znany mi dobrze symbol Dziedzictwa Kulinarnego (w tym wypadku pomorskiego). Pani kelnerka nie do końca potrafiła wskazać dania, które elementem tego dziedzictwa są ale daliśmy radę!

Wróćmy do oferty. W karcie znajdziecie szeroki wybór przystawek, dań i pizzy. Na końcu czeka na Was także karta piw! Wśród nich znajdziecie pięć piw w stałej ofercie, ale obsługa chętnie udzieli Wam informacji o edycjach limitowanych, które można kupić. Piwa możemy degustować na miejscu, ale dla podróżnych zmotoryzowanych też coś się znajdzie – piwa butelkowe (podstawowe rodzaje po 8 zł).

Co spróbowaliśmy?

  • Filet z śledzia na bagietce, śmietana, cebula, jabłko (17 zł)
  • Pikantna zupa piwna (18 zł)
  • Tradycyjny kotlet schabowy, ziemniaki smażone, mizeria (29 zł)
  • Pizza Bianca Italiana (mozzarella, rukola, Grana Padano, pomidorki koktajlowe) (27 zł)
  • Pierogi ruskie
  • Sernik cynamonowy

Jak wrażenia?

Podczas naszego krótkiego urlopu na Kaszubach zjedliśmy sporo śledzi i ten w Starym Browarze moim zdaniem był najlepszy. Dobrej jakości filet, pyszna śmietana, porządne kawałki jabłka – zestaw idealny. Jeżeli chodzi o zupę to była bardzo treściwa, a jej ostrość delikatna – nie macie czego się bać. Pizza była smaczna, chrupiące cienkie ciasto i składniki dobrej jakości. Jeżeli chodzi o kotleta to był to pomysł Zuzi. Prawie całego również ona zjadła, a był porządnych rozmiarów.

Nadszedł czas na pizzę. Chrupiące i cienkie ciasto, a składniki dobrej jakości – bardzo miło się ją jadło. Jeżeli zamawiamy gdzieś pierogi to najczęściej jest to wybór Doroty, która jest ich fanką. Tym razem na stole pojawiły się ruskie. Smaczne ciasto i sporo farszu sprawiły, że było to dobre danie.

Na koniec coś co nie owijając w bawełnę było rewelacyjne! Ciasto/deser, który według karty był sernikiem cynamonowym. Na żywo było to serowo-cynamonowe niebo w gębie – gdybym mógł zjadłbym jeszcze kilka takich!

Piwo

Na miejscu produkowane jest kilka rodzajów piwa. Na Kaszubach nie ma wiele browarów kraftowych, a ten w Kościerzynie zawsze pojawiał się na liście gdy o nie pytaliśmy. W browarze produkowany jest Lager, Pszeniczne, Ciemna 10, Red Lager, American IPA, India Pale Ale, Feelemon i Pils. Warto jednak na miejscu zapytać o wersje limitowane.

Warto odwiedzić?

Stary Browar w Kościerzynie to miejsce, które warto odwiedzić. Zjedliśmy smaczny obiad i zrobiliśmy zapasy lokalnego piwa do domu. Dobra lokalizacja, smaczna kuchnia i niezłe piwo sprawiają, że mogę polecić to miejsce na obiad w Kościerzynie.