Udostępnij
Mieszkańcy Kielc i okolic dobrze wiedzą, że wśród lokali gastronomicznych królują w naszym regionie kebaby i pizze. Ostatnio mamy znaczny wzrost restauracji serwujących sushi i rameny, ale dziś będzie o włoskich smakach, a konkretnie o pizzy neapolitańskiej. Jedynej w naszym regionie pizzy neapolitańskiej z certyfikatem możecie spróbować w restauracji Napalone w Bilczy.
Lokalizacja i dojazd
Restauracja Napalone Pizza Napoletana znajduje się w Bilczy przy ul. Żeromskiego 113. Z Kielc dotrzecie tu w niecałe 15 minut samochodem. Możecie też skorzystać z komunikacji miejskiej – autobusy nr 29 czy 45 dowiozą Was w pobliże odpowiednio w 20 lub 40 minut. Lokal znajduje się właściwie na rogu ulic Żeromskiego i Granitowej. Wyróżnia się nowoczesnym wglądem i na pewno go zauważycie chociażby dzięki pięknie zaaranżowanemu ogródkowi letniemu.
Co do samego lokalu pizzerii Napalone, to ma on dwa piętra i zmieści około 40 osób (nie licząc dodatkowej sali, która, jak się domyślamy, może być wykorzystywana na prywatne imprezy). Na dole znajduje się bar i dwa niewielkie stoliki. Na górze traficie na salę właściwą z kilkoma stolikami. Oczywiście w ciepłe miesiące do dyspozycji gości jest też spory ogródek. Co ważne, do restauracji możecie przychodzić z pieskami czy też innymi czworonożnymi przyjaciółmi.


O co chodzi z tą pizzą neapolitańską i certyfikatem AVPN?
Napalone to jedyna w naszym regionie restauracja, która uzyskała certyfikat AVPN – organizacji międzynarodowej, której celem jest ochrona autentyczności pizzy neapolitańskiej. Sprawdziliśmy to (sami też możecie ;)) i jako członek tego stowarzyszenia restauracja Napalone ma numer 1099 i jest jedną z 29 w Polsce.
Co to właściwie znaczy „pizza neapolitańska”? Pochodzi oczywiście, jak sama nazwa wskazuje z Neapolu. Powinna być przygotowywana ze świeżych i prostych składników, pochodzących z Włoch. Pizza ta musi zawierać jeden z dwóch rodzajów sera: mozzarella di Bufala lub fior di latte. Pozostałe podstawowe składniki to puree z pomidorów San Marzano, oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia i świeża bazylia. Wszystkie te składniki nawiązywać mają do kolorów włoskiej flagi.
Średnica pizzy neapolitańskiej nie może przekraczać 34 cm, a jej wysokość to maksymalnie 2 cm po bokach i tylko 4 mm w środku! Pizza neapolitańska powinna być pieczona do 90 sekund w piecu opalanym drewnem w temperaturze 430 stopni Celsjusza. Ta wysoka temperatura właśnie powoduje charakterystyczne lekkie przypalenie ciasta.

Napalone – co w menu?
Oczywiście w menu Napalone króluje pizza i już wiemy, że nie jest to zwykła pizza, tylko neapolitańska w 100 procentach. Możecie spróbować aż 20 rodzajów tego dania lub skomponować własną. Zamawiając każdą z opcji, możecie być pewnie, że będzie ona przygotowana tylko ze świeżych oryginalnych składników, pochodzących z Włoch.
Poza popisowymi pizzami możecie też spróbować w Napalone innych dań kuchni włoskiej: focacci, kremu z pomidorów, kilku rodzajów spaghetti czy lasagne. Znajdziecie tu też trzy rodzaje sałatek i zmienną ofertę deserów. Do picia możecie wybrać klasyczne napoje zimne lub gorące albo te specjalnie sprowadzane z Włoch jak np. lubiany przez nas San Pellegrino Chino. W zimowe miesiące lokal serwuje też pyszną zimową herbatę z dodatkami. Dostępne są także koktajle i alkohole.
Aktualne menu oraz możliwości zamówienia online możecie sprawdzić na stronie pizzerii Napalone.


Jak wrażenia?
W restauracji Napalone nasz wybór padł na trzy pizze: Margheritę, `Nduja i Mortadella e pistacchio.
Podobni pizzerię i jej kunszt najlepiej poznać po najbardziej podstawowym daniu, jakim jest właśnie margherita. W Napalone składa się ona z sosu pomidorowego, bazylii, parmezanu D.O.P. (to chroniona nazwa pochodzenia ;)) i mozzarelli fior di latte d`Agerola (wytwarzana od 1840 roku w miasteczku Agerola pod Neapolem). Na podstawie margherity możemy śmiało stwierdzić, że lokal jest wart odwiedzenia. U nas miłośnikami tego rodzaju pizzy są dzieci i obydwoje byli bardzo zadowoleni :)
Jeżeli chodzi o pizzę `Nduja, to składa się ona, podobnie jak margherita, z sosu pomidorowego, bazylii, parmezanu D.O.P., mozzarelli fior di latte d`Agerola oraz z pikantnej włoskiej kiełbasy `nduja (której konsystencja jest miękka i idealna do rozsmarowywania), ricotty z Ageroli i chutneya z czerwonej cebuli. Dla nas strzał w dziesiątkę – smaki fantastyczne. Pizza nie jest bardzo pikantna, za to przyjemna w smaku. Jeżeli nie boicie się ostrości, to koniecznie spróbujcie!
Na koniec chyba najczęściej przez nas wybierana pizza z mortadellą i pistacjami (ulubione smaki Kuby;)). Ta pizza zawiera oliwę, bazylię, parmezan, mozzarellę fior di latte a`Agerola, mortadellę z pistacjami, ser burratę i pistację. I w tym wypadku intuicja nas nie zawiodła – pizza była pyszna! Burrata mogła się lepiej „rozlać”, ale nie ma się tak naprawdę do czego przyczepić ;)
Restauracja Napalone na pewno trafi na naszą listę lokali wartych odwiedzenia i chętnie spróbujemy innych pozycji z menu. Koniecznie wybierzcie się do Bilczy, żeby spróbować włoskich smaków i dajcie znać, czy Wam przypadły do gustu! Pamiętajcie, żeby w godzinach obiadowych w weekend zarezerwować stolik, bo ruch jest tu spory :)




