Wiele osób zna światową listę dziedzictwa UNESCO. List takich jest jednak więcej i nie zawsze wiążą się one tylko z kulturą. Na wielu imprezach w naszym regionie pojawiają się produkty ze znakiem “Świętokrzyskie Dziedzictwo Kulinarne”. Jako osoba lubiąca jeść dobrze i lokalny patriota postanowiłem zgłębić temat.

Wykorzystałem do tego Kiermasz zorganizowany w Best Western Grand Hotel (dawny Hotel Łysogóry). Imprezy te odbywają się mniej więcej co miesiąc. Biorą w nich udział tylko producenci posiadający znak “Świętokrzyskie Dziedzictwo Kulinarne”. Kiermasz odbywa się na parterze hotelu w kawiarni. W naszym regionie na liście tej znajduje się ponad 70 pozycji.

Kiermasz nie jest duży (kilkanaście stoisk) kupując jednak na nim mamy pewność, że wybrane produkty są regionalne, a sprzedawca odpowie na wszelkie pytania dotyczące jego oferty. Tym razem odwiedzający mieli również możliwość obserwować proces przygotowywania zalewajki i degustować już gotową. Na stoiskach można było kupić miody, ciasta, chleb, owoce, warzywa, soki, wędliny, przetwory i mnóstwo innych produktów. Mi przypadł do gustu dżem gruszkowo-wiśniowy, jabłka i miód.

Na facebooku Świętokrzyskiego Dziedzictwa Kulinarnego znajdziecie informacje o kolejnych kiermaszach, lokalnych producentach i konkursach z regionalnymi nagrodami.

Kolejna edycja kiermaszu już 5 kwietnia. Swój udział zapowiedziały pasieki, gospodarstwa mleczne, owocowe i warzywne, masarnie i winnica.

świętokrzyskie dziedzictwo kulinarne świętokrzyskie dziedzictwo kulinarne świętokrzyskie dziedzictwo kulinarne świętokrzyskie dziedzictwo kulinarne świętokrzyskie dziedzictwo kulinarneświętokrzyskie dziedzictwo kulinarneświętokrzyskie dziedzictwo kulinarne świętokrzyskie dziedzictwo kulinarne świętokrzyskie dziedzictwo kulinarne świętokrzyskie dziedzictwo kulinarne