Udostępnij
Każdy jadł kiedyś obwarzanka. Czasem z solą, czasem z makiem, a jeszcze kiedyś z sezamem czy serem. Obwarzanki pomimo, że nie są tak popularne jak normalne bułki to na stałe wpisały się w panteon wyrobów piekarniczych. Podobno najbardziej smaczne są te tradycyjne, krakowskie. Próbowaliście kiedyś zrobić obwarzanka sami?
Będą na warsztatach z firmą Bakkaland wśród wielu dań, jakie mieliśmy przygotować znalazły się także właśnie obwarzanki. Powstały one według przepisu Andrzeja Polana. Tamte smakowały dobrze, ale postanowiłem przepis sprawdzić w warunkach domowych.
Swoją drogą wiecie czemu obwarzanki nazywają się obwarzankami?:) Nazwa ta bierze się z procesu produkcji. Przed upieczeniem uformowane obwarzanki należy zanurzyć na kilka sekund w gotującej się wodzie – trzeba je po prostu obwarzyć. Pierwsze wzmianki o obwarzankach pochodzą już z XIV wieku.
Składniki – do zrobienia obwarzanków potrzebujecie (przepis na 10 dużych):
- 1 kg mąki
- 200 ml oleju
- 150 ml mleka
- 300 ml wody
- 40 g cukru
- 30 g soli
- 75 g drożdży
Przepis na obwarzanki
Zaczynamy od zrobienia ciasta. Mieszamy drożdże z ciepłym (nie gorącym mlekiem), a następnie z resztą składników. Odkładamy ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jak już wyrośnie dzielimy je na mniejsze części. Z tych proporcji jeżeli chcecie duże obwarzanki to wyjdzie ich 10-12. Każdą z części dzielimy jeszcze raz na pół. formujemy długie wałeczki o tej samej długości. Sklejamy końcówki i skręcamy całość. Sklejamy na końcach tak, aby powstał kształt obwarzanka. Teraz sekret obwarzania. Gotujemy w garnku wodę z cukrem i do tej wody wrzucamy ulepione obwarzanki na około 10 sekund. Drożdżom to nie zaszkodzi, a obwarzanki wyrosną. Przekładamy na blachę i posypujemy czym chcemy (moje oprócz klasycznych z solą lub sezamem były także ze sproszkowaną cebulą, czarnuszką czy mieszanką indyjskich ziół.) Pieczemy je w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut. Sprawdza się tutaj także kontrola wizualna.
Nie chcę nic sugerować, ale prosto z piekarnika, posmarowane masłem, które się lekko roztapia są rewelacyjne ;)