Udostępnij
Owocem, z którego nasz region może być znany oprócz truskawek są zdecydowanie jabłka. Z wielką radością przyjąłem informację o organizacji pierwszego w naszym mieście. Przed Wami Święto Szarlotki.
Odbyło się ono dzisiaj w Best Western Gran Hotel w Kielcach. Oprócz zmagań szarlotkowych i produktów z jabłek odwiedzający mieli możliwość spróbowania i zakupów na stoiskach znanych z Eko Bazaru. Wśród wystawców znaleźć można było wytwórców sera, wędlin, miodów czy soków. Swoje wyroby prezentowała także restauracja Sunsandra i Koło Gospodyń Miejskich.
W konkursie wzięło udział 20 wyrobów. Oprócz klasycznych ciast znalazły się także przetwory i cydr. Jury, w którego składzie byłem nie miało prostego zadania, ale wybór był praktycznie jednogłośny. Przyznaliśmy dwa tytuły. Pierwsze, za innowacyjne spojrzenie na produkt z jabłek, a drugi za klasyczną szarlotkę.
W międzyczasie, odbyła się prezentacja gotowania na żywo w wykonaniu szefa kuchni hotelu Best Western GRand Hotel. Na kuchni znalazły się oczywiście jabłka w różnych odsłonach ( w towarzystwie chilli, bazylii, cynamonu lub kiełbasy).
Podczas Święta Szarlotki prowadziłem także prezentacje na temat Smaków Świata. Po prezentacji zdjęć potraw z różnych stron świata przyszedł także czas na poznawanie przypraw z różnych części świata, których wspólnym mianownikiem była możliwość przyrządzenia z jabłkami (kakao, kardamon, wanilia, cynamon, chilli, anyż i inne).
Gratuluję zwycięzcom i czekam z niecierpliwością na kolejną edycję przedsięwzięcia :) Święto Szarlotki to dobry pomysł!