Znudziły Wam się codzienne smaki? Przeglądając przepisy znalazłem ostatnio pomysł na ciastka czekoladowo-bekonowe. Lubię poznawać nowe smaki, więc ciasta zostały dodane do listy rzeczy do spróbowania. Korzystając z czwartkowego wieczoru postanowiłem je przygotować. Wbrew pozorom smaki komponują się nieźle.

Składniki potrzebne do przygotowania:

Karmelizowany bekon:
  • 8 cienkich plastrów bekonu
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
Ciastka:
  • 2 1/4 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 3/4 szklanki rozpuszczonego masła (mniej niż kostka)
  • 1/2 szklanki białego cukru
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego (można dać zamiast tego środek z jednej wanilii)
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 szklanka “lentilków”bekonowe1

Przepis składa się z dwóch etapów. Zrobienie całości zajmuje około godzinę. Pierwszą częścią jest przygotowanie karmelizowanego bekonu. Aby to zrobić kroimy go w plastry i układamy na blaszce do piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie zasypujemy brązowym cukrem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C. Pieczemy około 20 minut (aż będzie chrupki) pamiętając, że po upływie połowy czasu trzeba go przewrócić. Po wystygnięciu kroimy w małe kawałki.

bekonbekonowe2

Zaczynamy robić ciastka. Zmniejszamy temperaturę piekarnika do 160 C. W misce mieszamy mąkę i sodę. W drugiej misce ucieramy masło z cukrem (brązowym i białym). Mieszanka powinna być lekko puszysta (jeżeli nie będzie, to ciastka wyjdą twarde). Dodajemy mąkę z sodą i wszystko mieszamy. Później dodajemy bekon i cukierki. Znowu mieszamy. Robimy z ciasta kulki które w ręce spłaszczamy. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 12-15 minut (aż brzegi ciastek zrobią się lekko brązowe).

bekon

Ja już wiem, że za krótko ucierałem masło z cukrem, bo moje ciastka nie należą do najmiększych. Mimo to smak jest ciekawy i zachęcający do jedzenia 🙂