Udostępnij
Jak wiecie jadąc w jakiś miejsce szukam nie tylko rzeczy dziwnych ale przede wszystkim lokalnych. Haggis łączy te dwie rzeczy. Jest to potrawa bardzo popularna i lubiana w Szkocji. Oprócz funkcji kulinarnej słyszałem, że są urządzane zawody w rzucie nim. Podobno pierwszy spisany przepis na tę potrawę pochodzi z 1430 roku.
Po wyjęciu z żołądka
Zapuszkowany
Najogólniej haggis to owczy żołądek wypełniony podrobami (wątroby, serca, płuca), cebulą, mąką owsianą, tłuszczem i ziołami. Wszystkie składniki są w nim zaszyte i gotowane. Podobno, gdy żołądek zaczyna pękać znaczy to, że haggis jest gotowy. Podaje się go najczęściej z ziemniakami. Spodziewałem się, że smak będzie przypominał kaszankę, ale okazał się dużo delikatniejszy. Wyczuwalne są kawałki mięsa, lecz są bardzo miękkie. Podobnie, jak w kaszance konsystencja jest ziarnista. Ja osobiście wolę nasz polski przysmak, lecz haggis zły nie jest.
W cieście smażony na głębokim tłuszczu
Chipsy
W sklepach można kupić haggis tradycyjny, już przyrządzony w puszce, smażony a nawet chipsy o jego smaku. Udało mi się także znaleźć magnes na lodówkę w kształcie tej wyjątkowej potrawy. Jeżeli będziecie w Szkocji musicie spróbować – naprawdę ciekawe doświadczenie.