Udostępnij
Tagliatelle z krewetkami nie brzmi spektakularnie. Są połączenia smakowe, które wydają się oczywiste. Sięgamy po nie często, ale każdy czasem lubi spróbować czegoś nowego. Tak było u mnie tym razem. Makarony w każdej postaci uwielbiam, a w połączeniu z krewetkami danie zapowiadało się nieźle. Sięgnąłem po kilka dodatkowych składników i efekt mnie zaskoczył Makaron z krewetkami i kilkoma dodatkami się Wam poleca!
Przy okazji przygotowania tego dania, ale i kilku poprzednich doszedłem do wniosku, że pewne składniki, które wydają się mi popularne i obecne wszędzie wcale takie nie są. Nie jest tu mowa o krewetkach czy parmezanie – kiedyś egzotycznych elementach naszych dań, ale o groszku zielonym. W puszce znajdzie się wszędzie, ale o mrożony już nie tak łatwo. W obu konkurujących dyskontach (Lidl i Biedronka) nie znalazłem. Dopiero wycieczka do Auchan dała radę, ale finalnie mam!
Do zrobienia tagliatelle z krewetkami potrzebujecie:
- makaron tagliatelle
- 200 g krewetek (najlepiej te większe, ale koktajlowe też się sprawdzą)
- 200 g groszku zielonego (świeży lub mrożony, nie konserwowy)
- 80 g szynki dojrzewającej (prosciuttto crudo lub szwarcwaldzka)
- 100 g parmezanu (może być też inny, twardy ser – Grana Padano, Dziugas, itp.)
- 3 łyżki śmietany 18%
- dwa ząbki cosnku
- oliwa
- pieprz
- sól
Zaczynamy od pokrojenia czosnku na bardzo drobną kosteczkę. Siekajcie jak tylko drobno umiecie :). Nastawiamy wodę na makaron i po zagotowaniu wrzucamy go. W międzyczasie na patelnię dodajemy oliwę i czosnek. Chwilę smażymy, a następnie dodajemy krewetki. Po minucie dokładamy również groszek zielony. Ugotowany makaron dodajemy na patelnię. Dodajemy trzy łyżki śmietany i dwie łyżki wody po makaronie. Mieszamy, aby składniki się połączyły. Dodajemy pokrojoną w paseczki szynkę dojrzewającą i 2/3 startego na drobnej tarce parmezanu. Przyprawiamy, a przed podaniem, już na talerzu posypujemy serem.
Co tu dużo mówić, danie jest rewelacyjne. Słodki i delikatnie chrupiący groszek, słona szynka i mnóstwo umami z sera i krewetek. Jeżeli szukacie pomysłu na obiad to już macie – makaron z krewetkami, groszkiem, szynką dojrzewającą i parmezanem to strzał w dziesiątkę! :)