Udostępnij
Pomimo, że mak kojarzy mi się jakoś ze Świętami Bożego Narodzenia to sięgam jednak po niego także w innych okresach roku. Dzisiaj mam dla Was przepis na rewelacyjne ciasto z jego wykorzystaniem – makowiec z jabłkami i kaszą!
Ciasto jest smaczne, nie za słodkie i bezglutenowe. Przy jego produkcji nie używamy w ogóle mąki. Jego przygotowanie trwa około dwóch godzin wraz z pieczeniem.
Makowiec z jabłkami i kasza – składniki
- 500 g masy makowej z bakaliami (kupiona lub zrobiona samemu)
- 600 g jabłek startych na grubej tarce
- 250 g margaryny
- pół szklanki cukru pudru
- 100 g kaszy jaglanej
- 9 jajek
- rodzynki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka olejku migdałowego
Przepis na makowiec
Zaczynamy od utarcia schłodzonej margaryny na tarce o grubych oczkach i utarcia jej z przesianym cukrem pudrem. Następnie oddzielamy białka od żółtek jajek. Dodajemy żółtka do margaryny cały czas ucierając. Najlepiej robić to stopniowo, po jednym. Do masy dosypujemy także proszek do pieczenia. Pozostałe składniki (oprócz białek) dodajemy i mieszamy ze sobą. Na koniec dodajemy pianę ubitą z białek. Delikatnie łączymy ją z masą. Musicie to zrobić tak, żeby nie zepsuć piany, ale żeby wymieszały się dobrze.
Tortownicę (okrągłą) smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą. Pieczemy 40 minut w temperaturze 170 stopni i drugie 40 w temperaturze 150 stopni na dolnej i górnej grzałce. Zwracajcie uwagę, żeby góry się nie przypiekł za bardzo. Powinien zrobić się delikatnie brązowy. Jeżeli przypieka się za mocno zmniejszcie temperaturę. Po zakończeniu pieczenia zostawcie ciasto w piekarniku do wystygnięcia.
Gotowy makowiec z jabłkami i kaszą posypcie cukrem pudrem. Można go jeść od razu, ale najlepiej się kroi po całkowitym wystygnięciu. Jest to ciasto słodkie i smaczne. Nie zawiera w sobie mąki, a kasza doskonale się w nim sprawdza. Zamiast kaszy jaglanej możecie użyć manny lub innej, ale dzięki jaglanej uzyskujemy objętość i ciekawą konsystencję. Smacznego! :)