Udostępnij
Jednym pierwszym wpisów na mojej stronie był ranking „kebabowni” w Kielcach. Od tamtej pory lokali tego typu wiele nie przybyło jednak rynek trochę się zmienił. Pamiętam jeszcze kilka lat temu kebaby były domeną budek z fastfoodem a z Turcją miały wspólnego tyle ile świnka morska z morzem. Później pojawiły się lokale prowadzone przez Turków i serwujące szeroki wybór dań tureckich. Miejsc, w których lubię zjeść jest kilka. Na pierwszy ogień poszedł Saray Kebab.
Znajduje się on przy ul. Sienkiewicza (pomiędzy Paderewskiego a dworcem PKP) i jest czynny 24 godziny na dobę. Zdecydowanym plusem jest obecność w serwisie pizzaportal. Dzięki temu kebaby można zamawiać także przez internet. Bardzo rzadko widuję, gdy przechodzę obok, aby w lokalu nie było klientów. Wśród potraw znajduje się tu wiele rodzajów kebabów z baraniny i kurczaka, faszerowane bakłażany, zupy i inne. Dania serwowane są w „tortillach” (największe mają prawie 40 cm!) lub na talerzach w towarzystwie makaronu, ziemniaków, frytek lub kaszy. Lokal podaje też piwo i desery (baklava i inne). Do każdego dania tradycyjnie turecka herbata gratis. Często zamawiam z Saray`a kebaby z dostawą a i czasem zaglądam do lokalu, bo mam bardzo blisko z domu. Nie jest to mój faworyt w Kielcach lecz zdecydowanie jest na podium :)
Baklava – 5 zł
Duża tortilla z baraniną – 15 zł
Średni kebeb na talerzu z baraniny – 19 zł.
Możliwości mam spore ale ledwo dałem radę…