Udostępnij
Szukając pomysłu na przekąskę wielokrotnie pojawiały się czipsy z jarmużu. W sumie jarmuż też z tego jest znany, że nie traci kształtu i niewiele z koloru podczas obróbki termicznej.
W większości przepisów pojawiał się już wspomniany jarmuż, oliwa i przyprawy (najczęściej pieprz i sól). Jak to najczęściej ze mną bywa postanowiłem wykorzystać resztę jarmużu, który czekał na mnie w lodówce i przepis na czipsy z jarmużu trochę podkręcić.
Do zrobienia czipsów potrzebne są:
- jarmuż (spróbujcie go „wyfiletować” wycinając główną łodygę z każdego liścia)
- oliwa (ja oprócz zwykłej dodałem kilka kropli truflowej)
- sos sojowy (około łyżki)
- tabasco (kilka kropli)
- sezam
- sól, pieprz, chilli, czosnek niedźwiedzi
Umyty i pokrojony jarmuż wkładamy do miski. Dodajemy resztę składników (oprócz sezamu). Mieszamy i wysypujemy na papier do pieczenia. Posypujemy sezamem. Pieczemy kilka minut w temperaturze 180 stopni. Jarmuż jest gotowy gdy niektóre z liści zaczną brązowieć, a pozostałe będą chrupkie.
Idealna przekąska pasująca nawet do piwa. Duża możliwość wariacji smakowych. Pamiętajcie jednak o przyprawach, chyba że lubicie smak pieczonej kapusty :) Czipsy z jarmużu polecają się na imprezę! :)