Jak tylko nadarzała mi się sposobność (zwykle podczas pobytu w gruzińskiej restauracji) to chaczapuri było najczęściej jednym z moich pierwszych wyborów. Jeszcze nie byłem w Gruzji, ale jeżeli cała kuchnia kraju idzie w tym kierunku, to muszę odwiedzić ten kraj bardzo szybko! Jeżeli i Wy jesteście fanami tego dania, to przepis na chaczapuri na pewno Wam się przyda! 🙂

Kuchnia gruzińska

Kuchnia tego kraju na pewno kojarzy mi się z biesiadami (suprami), toastami i czurczelami (orzechy i owoce zatopione w zagęszczonym, winogronowym soku). Nie miałem okazji poznać kuchni gruzińskiej na miejscu, ale Gruzja jest na mojej liście krajów do odwiedzenia. W gruzińskiej kuchni znajdziecie także inne z jej flagowych dań – chinkali (pierożki z różnymi rodzajami nadzienia, ale podstawowe to mięso i bulion). Gruzińskie dania pełne są pysznych mięs, serów i lokalnych warzyw.

Kuchnia gruzińska to także doskonałe wina, które coraz częściej można spotkać również w Polsce.

Chaczapuri

Chaczapuri (ხაჭაპური) to zapiekany placek z serem. Możecie go spotkać w kilku wariantach. Ten przepis jest na wersję adżarską. Spotkać możecie także m.in. chaczapuri imeruli i megrelskie.

Składniki

  • mąka pszenna – 0,5 kg
  • drożdże – 1/4 kostki (25 g)
  • mleko – 200 ml
  • ciepła woda – 150 ml
  • masło – 50 g
  • ser feta – 200 g
  • ser mozzarella – 250 g (2 kulki)
  • 3 jajka
  • łyżeczka soli
  • łyżka cukru

W Gruzji używa się do chaczapuri specjalnego sera, który wytwarzany jest do tego celu i tak podobno na bazarach też się nazywa. Jest to miękki ser podpuszczkowy już dojrzały, najczęściej niesolony.

Przygotowanie

Zaczynamy od wymieszania drożdży z cukrem. Po chwili mieszania powinny zmienić konsystencję na płynną. Dodajemy trochę ciepłego mleka i mieszamy. W misce łączymy pozostałe składniki (mąka, reszta mleka, ciepła woda) i dodajemy do nich drożdżowy zaczyn. Po wstępnym wyrobieniu ciasta wlewamy roztopione masło. My wyrabialiśmy je robotem z końcówką (hakiem) do wyrabiania ciasta, ale możecie zrobić to ręcznie.

Po wyrobieniu odstawiamy ciasto na około godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po tym czasie dzielimy je na 3-4 części. Z tej ilości ciasta wyjdą 3-4 chaczapuri w zależności jakiej wielkości uformujecie.

Po podzieleniu ciasta rozwałkowujemy (lub rozciągamy w rękach) ciasto w kształt koła. Rozciągamy w kształt łódki i zawijamy brzegi. Następnie nakładamy do środka mieszankę wszystkich serów, drobno pokrojonych lub pokruszonych. Ważne, aby po obu stronach “łódeczki” pozostały nam dwie wystające końcówki (mogą nam posłużyć do wymieszania jajka z serem i masłem).

Chaczapuri pieczemy w temperaturze 225 stopni C przez ok. 15 minut. Obserwujcie jak chaczapuri zmieniają kolor. Jeżeli będą robić się za ciemne, wyjmijcie je wcześniej. Po wyjęciu przekładamy gotowe placki na talerz, wbijamy do sera surowe jajko i dodajemy odrobinę masła. Mieszamy, aby wszystkie składniki połączyły się z serem i jajko się ścięło.

Smacznego! 🙂

Chaczapuri Chaczapuri Chaczapuri Chaczapuri