W ramach różnych dziwnych pomysłów wymyśliłem kiedyś, że zrobię wieczór chiński. Organizowałem już podobne imprezy, ale były poświęcone głównie fotografii i nie dla każdego były dostępne z racji miejsca lub czasu. Tym razem wybór padł na miejsce w centrum.

Hotel Ibis w Kielcach jest nastawiony na współpracę bardzo pozytywnie wiec na moją propozycję zareagował entuzjastycznie. Zdecydowaliśmy się zorganizować 2-3 godzinne wydarzenie skupione wokół zdjęć i filmów z Chin wzbogaconych o muzykę i degustację kilku potraw. Impreza odbyła się w restauracji hotelu Ibis w Kielcach.

Korzystając z zapasów przygotowałem degustację herbat chińskich – zielonej i prasowanej puerh. Wśród dań degustacyjnych znalazł się kurczak Gongbao, wieprzowina słodko-kwaśna i zupa Wonton.

W imprezie wzięło udział ponad 30 osób i to ich należy pytać czy się udała 🙂 Na Waszą prośbę przepisy na wczorajsze dania:

Kurczak GongbaoTutaj

Zupa Won ton

Pierogi

-1 jajko

-1/3 szklanki wody

-2 szklanki mąki pszennej

-szczypta soli

Nadzienie pierogów

-1 łyżka oleju arachidowego

-4 młode cebulki

-2 ząbki czosnku

-1 łyżka imbiru (starty lub bardzo drobno posiekany)

-400g mięsa mielonego (wieprzowe)

-2 łyżki sosu sojowego

Zupa

-2,5 litra wywaru na zupę (bulion warzywny lub mięsny z dodatkiem np. imbiru)

-2 łyżeczki oleju arachidowego (jeśli nie macie dodajcie sezamowy)

2 ząbki czosnku

1 łyżka sosu sojowego

1-2 liście kapusty pekińskiej (dodajemy pod koniec gotowania)

4 młode cebulki (zielona część)

Wieprzowina słodko-kwaśna

-4 kotlety schabowe

-czerwona papryka

-imbir

-średnia cebula

-szczypiorek

-2 łyżki sosu sojowego

-3 łyżki sosu ostrygowego (może być też rybny, ale wtedy 2)

-2 łyżki octu ryżowego

-1 łyżeczka cukru brązowego

-3 plastry ananasa z puszki

-mąka ryżowa

-sól

1. Kotlet schabowy kroimy w cienkie paski. Doprawiamy sosem sojowym, sosem ostrygowym, cukrem brązowym, octem winnym. Po kilkunastu minutach obtaczamy lekko w mące ryżowej. Mięso smażymy. Pozostałe składniki kroimy na drobne paseczki i smażymy pod koniec smażenia warzyw dodajemy mięso.

Oba dania podajemy z ryżem.

wieczor chinski wieczor chinski wieczor chinski wieczor chinski wieczor chinski wieczor chinski