Udostępnij
Robienie pierników i pierniczków na święta powinno się zacząć kilka tygodni wcześniej, aby ciasto nabrało odpowiedniej konsystencji. Co zrobić jeśli wypadło nam to z głowy? Użyć przepisu poniżej, a pierniczki będą gotowe w pół godziny. Po tym czasie pozostaje je tylko przyozdobić.
Do zrobienia pierniczków „na szybko” potrzebne będą:
- mąka 400 g (300 normalnej pszennej, 100 pełnoziarnistej)
- 2 jajka
- 100 g masła
- 100 g miodu (ja z powodu braku miodu i tego, że była północ użyłem syropu trzcinowego;))
- 100 g cukru pudru
- łyżka cynamonu
- łyżka mieszanki do piernika (sproszkowany np. cynamon,goździki, imbir, kardamon)
- łyżeczka kakao dla koloru
- szczypta sody
Wykonanie jest bardzo proste. Mieszamy wszystkie składniki w misce i wyrabiamy ciasto. Wałkujemy i wycinamy swoje ulubione kształty. Ciasto może się przyklejać do wałka i tu z pomocą przyjdzie odrobina mąki. Pieczemy w temperaturze 170 stopnie przez 8-10 minut. Później pozostaje Wam już tylko zdobienie (albo jedzenie). Możecie przystroić pierniczki na różne sposoby. W sklepach dostępne są różnego rodzaju akcesoria do ozdabiania, ale lukier możecie też zrobić sami z cukru pudru i wody. Ja wprowadziłem też kilka innowacji (np. pierniczki ze skórką pomarańczową). Przetestuję i na pewno dam znać jak wyszły :)
Jeżeli nie pierniczki to może pyszne ciastka pomarańczowe? :)