Sezon na grillowanie pod chmurką powoli dobiegł końca. Nikt jednak nie powiedział, że w zimie grillować nie wolno. Użycie grilla przywołuje wspomnienia lata. Nie musicie siedzieć w śniegu i czekać, aż kiełbaski dojdą (chociaż można i tak). Z pomocą przychodzą grille elektryczne i to właśnie taki grill poszedł dzisiaj w ruch.

Oprócz przygotowanych w piekarniku pieczonych ziemniaków, selerów i buraków na postanowiliśmy na grillu przyrządzić mięso. Żeby nie było za łatwo to użyłem 3 różnych rodzajów. Na talerzu pojawiły się filety z indyka i kurczaka i szynka wieprzowa. Drób zamarynowałem w jednej marynacie, a wieprzowinę w innej.

Możecie je przygotować w domu:

Drób – filet (u mnie kurczak w paski, a indyk w cienkie płaty)

  • trawa cytrynowa (1 gałązka)
  • papryczka chilli
  • imbir (3 cm)
  • marynata teriyaki
  • szalotka (1/3)
  • sezam
  • pieprz
  • miso (łyżeczka)

Wieprzowina – szynka surowa (pokrojona w cienkie plasterki)

  • chrzan tarty (łyżka)
  • musztarda (łyżka)
  • kminek (pół łyżeczki)
  • szalotka (1/3)
  • czosnek niedźwiedzi
  • ocet winny (łyżeczka)
  • pieprz

Wymieszajcie w misce mięsa z marynatami i odstawiamy na kilka godzin. Później smażymy lub grillujemy i gotowe. Wystarczy dorobić jakiś sos, który lubicie i gotowe.

Grill to fajna sprawa zarówno na zewnątrz jak i w domowym zaciszu!

jesienne grillowanie jesienne grillowanie jesienne grillowanie jesienne grillowanie