Zbieranie grzybów jest dla mnie doskonałym sposobem na chwilę relaksu połączoną z czymś pożytecznym. Lubię zarówno grzyby do suszenia (podgrzybki, kozaki, itp.) jak i do spożycia od razu (kurki, rydze). Oczywiście obie te grupy można przyrządzać na wiele sposobów (sosy, marynaty i inne). Przyszedł czas na makaron z kurkami.

Korzystając z wizyty w terenach leśnych postanowiłem nazbierać kurek i zrobić z nich coś ciekawego. Kurka, a właściwie Pieprznik jadalny jest niewielkim grzybem o żółtym kolorze. Jest jednym z najpopularniejszych grzybów jadalnych w Polsce. Zdecydowanym plusem jest też to, że bardzo rzadko są w nim robaki.

kurki

Daniem, które powstało był makaron farfalle z sosem kurkowo-śmietanowym z pietruszkowo-cytrynową nutą i czarnuszką. Brzmi nieźle, a smakuje jeszcze lepiej.

Potrzebne będą:

  • miseczka kurek
  • kilka łyżek pietruszki
  • skórka z połowy cytryny
  • 150 ml śmietany 30%
  • pieprz
  • sól
  • oliwa
  • czarnuszka
  • makaron
  • łyżka mąki (jeżeli nie będziecie mieć czasu na zredukowanie sosu)

kurki

Kurki przysmażamy na oliwie z pietruszką i cytryną. Doprawiamy pieprzem solą i czarnuszką. Dolewamy śmietany i mieszamy na małym ogniu. Jeżeli macie czas na zredukowanie sosu to odczekajcie, a jeżeli nie dodajcie łyżkę mąki (polecam wymieszać ją w wodzie przed dodaniem). Gdy sos będzie gotowy wrzucamy do niego makaron. Po wymieszaniu zjadamy ze smakiem 🙂

kurki