Udostępnij
W samym sercu Liptowskiego Mikulasza znajduje się miejsce, które pokochają zarówno miłośnicy dobrego jedzenia, jak i pasjonaci piwa. Liptovar to połączenie restauracji i browaru, oferujące nie tylko świetną kuchnię regionalną i europejską, ale też fajną atmosferę i warzone na miejscu piwa.
Liptovar – lokalizacja i dojazd
Restauracja i browar Liptovar znajduje się w sercu Liptowskiego Mikulasza, jednego z głównych miast regionu Liptov (dokładny adres to ul. Garbiarska 2032), co czyni lokal łatwo dostępnym zarówno dla mieszkańców, jak i turystów podróżujących po regionie. Obiekt położony jest zaledwie kilka minut spacerem od rynku miasta (Námestie osloboditeľov), niedaleko głównej drogi przelotowej nr 18 oraz stacji kolejowej, dzięki czemu można tu dotrzeć zarówno samochodem, jak i na piechotę.
Dla zmotoryzowanych przygotowany jest spory parking. Liptovar stanowi doskonały przystanek na trasie między Tatralandią a Jasną, a także świetny punkt startowy do zwiedzania regionu.
Restauracja przy browarze Liptovar czynna jest od poniedziałku do czwartku w godzinach 11.00 – 22.00, w piątki od 11.00 do 0.00, a w soboty od 12.00 do 0.00. W niedziele lokal jest zamknięty.


Co w menu?
Menu restauracji Liptovar to idealne połączenie kuchni regionalnej z europejskimi inspiracjami. Karta dań została zaprojektowana zarówno dla miłośników tradycyjnej słowackiej kuchni, jak i dla gości szukających bardziej nowoczesnych kompozycji. Oprócz stałej karty dań i przekąsek systematycznie wprowadzane jest też menu tygodniowe, w którym znajdziecie sporo ciekawostek.
Stała karta podzielona jest na kilka obszarów, a wśród nich: Be Snack z przystawkami, Be Hot z zupami, Be Seat z daniami mięsnymi, Be Local z kuchnią słowacką, Be Street ze streetfoodem z całego świata oraz Be Fresh z sałatką i makaronem. Oprócz tego znajdziecie w nim także część Be Dip z różnego rodzaju sosami w tym czedarowym lub majonezem bekonowym oraz menu z dodatki (Be or not to be).
Pomimo tego, że dobry rosół potrafi zdziałać cuda, a zupą dnia były flaczki, to ja jednak zdecydowałem się na zupę oliwkową i… była rewelacyjna (4,5 Euro)! Nie jadłem jeszcze nigdy takiej propozycji, a dodatek tapenady z czarnych oliwek podkręcał całość. Daniem głównym, które najbardziej mi się spodobało były policzki wołowe w sosie z ciemnego, lokalnego piwa Rugbeer podane na pure z ziemniaków – pyszne, a kosztowały 12,90 Euro.
Jako że nie byłem sam, to możecie na zdjęciach zobaczyć także inne dania, a wśród nich smażoną parenicę (słowacki ser), burgera czy jagnięcinę z kaszotto.
Osoby posiadające kartę Liptov Region Card mają 10% zniżki na całe zamówienie.






Piwo z browaru Liptovar
Sercem Liptovaru jest jego browar rzemieślniczy, który mieści się za ścianą sali restauracyjnej. Liptovar produkuje kilka rodzajów piwa, a każde z nich warzone jest zgodnie z tradycyjnymi recepturami, bez użycia konserwantów czy sztucznych dodatków.
W stałej ofercie znajdują się m.in.:
- Beerverly – 14° American Pale Ale (jasne, alk. 4%)
- Beer Up – 12° Pilsner Ale (jasne, alk. 4,6%)
- Beer Force One – 14° India Pale Ale (jasne, alk. 6%)
- Beer Happy – 11° Ležiak (jasne, alk. 4%)
- Madness – 16,5° Experimental Honey Ale (półciemne, alk. 6,5%)
- Propaganda – 13° English Pale Ale (półciemne, alk. 4,7%)
- Rubber – 13° Irish Dry Stout (ciemne, alk. 4,7%)
- Seabeer – 11° Summer Ale (jasne, alk. 4%)
- Witbeer – 11° Witbier (jasne, alk. 4,2%)
- Beeroque – 14° Porter (ciemne, alk. 5,6 %)
Na stołach znajdują się stojaki, które informują, jakie piwa aktualnie są w kranach. Mój wybór padł na Beger Force One – przyjemne i świeże piwo typu IPA. Lane jest ono w jednym rozmiarze – 0,4 l i kosztuje 2,2 Euro. Ogólnie piwa w browarze Liptovar, na miejscu kosztuję od 1,5 za mały Lager, do 2,4 Euro za 0,4 l Portera. Tak jak w dobrej restauracji przy browarze, tak i tutaj obsługa chętnie opowiada o poszczególnych rodzajach piwa. Możecie kupić także piwa na wynos.
Na miejscu wytwarzany jest też mocniejszy, bo 50-procentowy alkohol na bazie piwa o nazwie Piwowica.
Podczas naszej wizyty w lokalu obowiązywała także ciekawa promocja – „Pivo za 20”. Polegała ona na tym, że danego dnia, za 20 Euro możemy pić piwo do oporu! Promocja obowiązuje na jeden dzień i ja jedną osobę.


Co w karcie? – dodatki i napoje
Poza lokalnym piwem rzemieślniczym i bogatą kartą dań Liptovar oferuje również szeroki wybór napojów i dodatków, które dopełniają wizytę. Wśród napojów warto wspomnieć o piwnych lemoniadach domowej roboty, które możecie kupić w wersji alkoholowej, jak i bezalkoholowej. Do dyspozycji gości browar posiada także piwo bezalkoholowe, ale miałem okazję go spróbować i nie jestem jego wielkim fanem.
Oczywiście możecie napić się na miejscu kawy czy herbaty i co najważniejsze, znajdziecie tu także laną „z kija” Kofolę, więc jest wszystko, czego trzeba! W sezonie letnim goście mogą korzystać z przestronnego ogródka, z którego można obserwować okolicę!
Co w okolicy?
Liptovar to nie tylko świetne miejsce do jedzenia i degustacji piwa, ale również dogodna baza wypadowa do zwiedzania okolicznych atrakcji. W promieniu kilku/kilkunastu kilometrów znajdują się największe turystyczne atrakcje regionu. Na północny zachód – zaledwie 5 km – leży Tatralandia, jeden z największych aquaparków na Słowacji. Kilkanaście kilometrów na południe znajduje się ośrodek narciarski Jasná – Chopok, z dziesiątkami kilometrów tras zjazdowych. W pobliżu są także Demianowskie Jaskinie – Jaskinia Wolności i Jaskinia Lodowa – jedne z najpiękniejszych jaskiń krasowych w tej części Europy.
W samym centrum Liptowskiego Mikulasza warto zobaczyć historyczną starówkę, Muzeum Janka Kráľa i pospacerować śladami Juraja Janosika – najsławniejszego ze zbójników, który właśnie w tym mieście został stracony.
W okolicy znajdują się też ścieżki rowerowe i spacerowe wzdłuż rzeki Wag, turyści mają też możliwość rejsu po Liptowskiej Marze. Dzięki takiemu położeniu Liptovar idealnie nadaje się na kulinarny przystanek w trakcie aktywnego dnia lub wieczorny relaks po zwiedzaniu.
Czy warto odwiedzić Pivovar Liptovar?
Liptovar to miejsce, które w idealny sposób łączy atmosferę nowoczesnej restauracji z lokalnym charakterem browaru rzemieślniczego. Zarówno pod względem kulinarnym, jak i estetycznym, lokal prezentuje wysoki poziom. To dobry wybór zarówno na rodzinny obiad, jak i wieczorne spotkanie przy piwie.
Warto dodać, że Liptovar aktywnie uczestniczy w lokalnych wydarzeniach, takich jak festiwale kulinarne czy jarmarki rzemieślnicze, co dodatkowo wzmacnia jego pozycję w regionie. Dla turysty odwiedzającego region Liptov to niemal obowiązkowy punkt programu – nie tylko z powodu jedzenia, ale przede wszystkim ze względu na atmosferę i możliwość poznania smaku regionu w pełnym tego słowa znaczeniu. Krótko mówiąc – jeśli jesteś w Liptowskim Mikulaszu, nieodwiedzenie Liptovaru byłoby sporym niedociągnięciem.
