Niedawno odbyło się ostatnie w tym roku spotkanie “Zapraszam do stołu” w Kieleckim Instytucie Designu. Zasada jest prosta – każdy uczestnik w ramach biletu wstępu przygotowuje dowolne danie. Nasz wybór padł na babeczki z oliwkami, rozmarynem, mozzarellą i parmezanem. Jak je zrobić?

babeczki

Przepis nie jest skomplikowany. Zacznijmy od składników:

mąka pszenna (400 g)

proszek do pieczenia (2 łyżeczki)

sól (używając słonego sera i oliwek trzeba na nią uważać)

oliwki czarne i/lub zielone (20 g, ale można spokojnie dać więcej)

– starty twardy ser, np. parmezan (ok. 50 g)

mozzarella – opcjonalne (ok. 100 g)

rozmaryn (najlepiej świeży)

jajka (2 sztuki)

mleko (250 ml)

masło (120 g).

 

babeczkibabeczki

My użyliśmy podwójnej ilości wszystkich składników. Wystarczyło na 20 babeczek.

babeczki

Masło trzeba rozpuścić i ostudzić. Potrzebna będzie duża miska, do której przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Następnie dodajemy oliwki, ser i rozmaryn. Jajka mieszamy z mlekiem i wlewamy do przygotowanych wcześniej składników. Na koniec dodajemy ostudzone masło i wszystko szybko mieszamy. Trzeba pamiętać, że podczas robienia babeczek, im krócej mieszamy składniki, tym lepiej.  Zbyt długo i dokładnie mieszane ciasto nie będzie po upieczeniu pulchne i puszyste.

babeczkibabeczki

babeczki

Masę wykładamy do foremek i pieczemy ok. 20 minut w temperaturze ok. 200 stopni C. Gotowe babeczki można posypać startym parmezanem i gotowe.

Idealnie może je uzupełnić sos jogurtowo-czosnkowy lub zwykłe masło 🙂