Nie wiem jakie są aktualnie trendy w tym obszarze, ale ja muzea odwiedzać po prostu lubię. Korzystamy zarówno z naszych rodzimych placówek jak i na wyjazdach. Tym razem nowa wystawa czasowa w Muzeum Narodowym w Kielcach zdecydowanie tematyką przypadła mi do gustu, a jej tytuł to “O stołach i bankietach pańskich. Jak ucztowano w dawnych wiekach”.

Muzeum Narodowe w Kielcach ma kilka oddziałów, a opisywana wystawa czasowa znajduje się w Pałacu Biskupów Krakowskich. Wystawa dostępna do zwiedzania jest od 04.06.2019 do 29.09.2019. Eksponaty pochodzą z 16 muzeów z całej Polski.

Tytuł wystawy został zaczerpnięty z dzieła XVIII-wiecznego historyka Jędrzeja Kitowicza. Na ekspozycji prezentowane są przedmioty, które pojawiały się na magnackich i szlacheckich stołach w XVII, XVIII i XIX wieku. Zastawa stołowa była kiedyś oznaką prestiżu i bogactwa więc nie dziwią jej szczegółowe zdobienia.

W pierwszej sali skupimy się na tym co na barokowym stole się znajdowało. Jest tam prezentowana zastawa, srebrne dzbany, kufle, ale i przedmioty z miedzi czy cyny. Sala druga poświęcona jest kuchni dworskiej gdzie możemy zobaczyć ich wyposażenie. Ciekawostką jest I wydanie pierwszej polskiej książki kucharskiej Compendium Ferculorum. W sali trzeciej dominuje fajans i porcelana, a w czwartej naczynia różne. Na końcu mamy możliwość obejrzenia alkierza 0 pokoju jadalnego.

Wystawie poświęcony jest także cykl wykładów “Niedziela w muzeum”. Tematyka przedstawia się następująco:

  • 9 czerwca 2019 – O stołach i bankietach pańskich. Jak ucztowano w dawnych wiekach – kuratorskie oprowadzanie po wystawie – Magdalena Silwanowicz
  • 7 lipca 2019 – Kultura stołu w Polsce średniowiecznej i nowożytnej – Justyna Dziadek
  • 14 lipca 2019 – Dekoracyjno-symboliczne kompozycje siedemnastowiecznych martwych natur – dr Anna Myślińska
  • 28 lipca 2019 – Stół “pański” w relacjach cudzoziemców – Artur Rakowski
  • 11 sierpnia 2019 – Butelki z winem i wodą stawiano każdemu albo flaszę na dwóch. O szkle na biesiadnym stole – Anna Pietrzak
  • 25 sierpnia 2019 – Obyczaj stołu zatrzymany w kadrze obrazu – dr Anna Myślińska
  • 1 września 2019 – Nim na stół podano – kuchnia i spiżarnia “pańska” – Artur Rakowski
  • 22 września 2019 – 6 mis, 60 półmisków, 100 flasz, a 1000 kieliszków dostatni kredens stanowi. O szklanych elementach zastawy stołowej – Anna Pietrzak
  • 29 września 2019 – Porcelana droższa od srebra. O serwisach porcelanowych. Finisaż wystawy – Magdalena Silwanowicz

Wystawa czasowa “O stołach i bankietach pańskich” jest interesująca i pokazuje kuchnię w ujęciu historycznym. Jej zwiedzanie nie trwa długo, ale możemy dzięki niej zrobić sobie szybki skok w kulinarną przeszłość.

Kurator wystawy: Magdalena Silwanowicz

Koordynator wystawy: Paweł Król

Autor aranżacji: Kinga Mostowik

O stołach i bankietach pańskich O stołach i bankietach pańskich O stołach i bankietach pańskich O stołach i bankietach pańskich O stołach i bankietach pańskich O stołach i bankietach pańskichO stołach i bankietach pańskich O stołach i bankietach pańskich O stołach i bankietach pańskich O stołach i bankietach pańskich O stołach i bankietach pańskich