Jedne hotele traktuję jako zło konieczne i miejsce tylko i wyłącznie do spania, a wizyta w innych jest przeżyciem samym w sobie. Chateau Hostacov należy do tej drugiej grupy, a o tym, czym sobie na to zasłużyli opowiem Wam w tekście.

Lokalizacja

Hostacov, a właściwie Hostačov (czyt. Hostaczow) to miejscowość położona tuż przy granicy kraju Wysoczyna. Od Pragi dzieli go 100 km, od Kutnej Hory około 25 km, a od stolicy kraju – Jihlavy 60 km.

Historia

Pierwszy budynek w obecnej lokalizacji powstał w 1297 roku i była to budowla obronna zbudowana na szlaku handlowym do miejscowości Vilemov. W XVI wieku Herman Bohdanec z miejscowości Hodkov przekształcił budowlę w renesansowy zamek. W 1846 roku przy budynku dobudowana została przez Barona Nepaurera cukrownia. w 1948 roku Chateau zostało znacjonalizowane i przekształcone na mieszkania dla robotników fabrycznych i z roku na rok jego stan pogarszał się. W późniejszych latach zdecydowano, że zamek nie ma znaczenia dla kultury czy historii Czech. Kolejną osobą, która okazała się ważna dla historii obiektu był Baron Horak. Dokumentował on dzieje Chateau i udowadniał, jego znaczenie. Ocalił on zamek od zdemolowania, ale kolejne lata nie były wcale dla budynku różowe. W 2007 roku zamek został kupiony przez rodzinę Haša, a trzy lata później otwarty dla pierwszych gości.

Pokoje

W całym dworku do dyspozycji jest 16 pokojów. Ciekawy jest fakt, że każdy z nich jest inny. Jedne mają większe łazienki inne mniejsze, część ma wannę z masażem, a część osobne pomieszczenie na relaks – wszystko zależy od kategorii. Łączy je jedno – są stylowe i przestronne. Oprócz dopracowanych detali i wiekowych mebli moją uwagę skupił też zestaw do parzenia herbaty, który akurat w moim pokoju się znajdował.

Pokoje podzielone są na cztery kategorie – Superior De Luxe (4 pokoje), Superior (2 pokoje), Classic (7 pokojów) i Classic Petite (4 pokoje).  Ja spałem w pokoju z kategorii Classic i powiem Wam, że jeżeli wszystkie klasyczne pokoje w hotelach tak by wyglądały to byłbym bardzo zadowolony.

Jeżeli chodzi o ceny to za nocleg dla dwóch osób w Chateau Hostacov trzeba zapłacić od około 200 do 400 zł za noc ze śniadaniami co przy wysokim standardzie uważam, że nie jest ceną wygórowaną.

Rzeczą, która od razu rzuciła się w oczy, a właściwie w uszy podczas mojego pobytu to cisza, która w nocy była bardzo przyjemna. Mój pokój akurat miał okno zarówno na park jak i na dziedziniec.

Hostacov

Kuchnia

Podczas pobytu w Chateau Hostacov miałem okazję skorzystać z “barokowej kolacji”. Był to uroczysty posiłek w sali, którą możemy nazwać balową. W tle leciały kompozycje muzyczne z epoki, a dania były pięknie podane. Na stole pojawił się rosół, kaczka i puszyste placuszki (wegetarianie mogli zjeść zamiast kaczki paprykę faszerowaną). Całość wzbogacona czeskimi winami była bardzo miłym przeżyciem.

Jeżeli chodzi o śniadania hotelowe to są one zgodne ze standardami. Jest w czym wybierać i można się najeść.

Okolica

Wysoczyna to bardzo ciekawy region. W okolic czeka na Was mnóstwo interesujących miejsc. Zajrzyjcie do zamku Lipnice nad Sazavou, Rostejn czy też do miast wpisanych na Światową Listę UNESCO – Telcza i Trebicza.

Disc Golf

Jest duża szansa, że nie wiecie co to jest Disc Golf, ale nie przejmujcie się, ja też nie wiedziałem! Otóż jest to sport, który polega na wrzuceniu dysku (zbliżonego do frisbe) do “kosza”. Przed startem gry otrzymujemy kartę do gry i zaczynamy zaliczać kolejne kosze. Przy każdym z nich mamy informację w ilu rzutach powinniśmy nasz dysk w koszu umieścić. Muszę przyznać, że gra wciąga, a pole Hostacov jest największe w Czechach.

Warto?

Tak jak wspomniałem na początku jedne hotele służą wyłącznie spania, a inne mają w sobie coś więcej. Chateau Hostacov to miejsce, które jest bardzo przyjemne. Piękne pokoje, ogólnie panujący spokój połączony z ciekawą historią miejsca, disc golfem i atrakcyjną okolicą sprawiają, że polecam to miejsce w stu procentach.

Jeszcze kilka zdjęć na zachętę!