Udostępnij
W dużych miastach oferta gastronomiczną potrafi być szeroka i interesująca, a jak sytuacja wygląda w miastach nieco mniejszych? Piecownia, to lokal w Końskich, który często polecaliście. Pizza jest jednym z najpopularniejszych dań na świecie, a i wśród Polaków ma wielu sympatyków.
Dawno minęły czasy, gdzie jedynym wyborem był wyrób pizzo podobny, który nie leżał nawet obok sera czy dobrej wędliny. Nadal zdarzają się takie kwiatki, ale jakość idzie w górę i inspiracji szukamy we włoskich smakach. Coraz więcej lokalu decyduje się na próby z piecem opalanym drewnem i pizzą, która zmierza w kierunku neapolitańskiej. Taka jest właśnie Piecownia.
Piecownia – lokalizacja, parking i dojazd
Piecownia to lokal, znajdujący się w Końskich (świętokrzyskie) przy ulicy Dolnej 1C. Nie jest on duży, ale posiada miejsca zarówno w środku jak i na tarasie. Lokal znajduje się kilka minut spacerem z centrum Końskich, a samo miasto położone jest około 50 kilometrów od Kielc. Przy Piecowni jest sporo miejsc do zaparkowania samochodu więc nie powinniście mieć z tym problemu!
Z tego co mi się udało dowiedzieć, to niedawno otworzył się drugi lokal pod tą marką na Torze Kielce w Miedzianej Górze, ale w tym wypadku piec jest nie na drewno tylko gazowy – po wizycie, na pewno dam Wam znać!
Co w menu?
Piecownia to miejsce, gdzie zamówienia przyjmowane są przy barze i warto o tym pamietać. Część „jedzeniowa” menu składa się z czterech działów – pizza, pasta, sałatki i desery. Oczywiście oprócz tego czekają na Was również napoje zimne, gorące, piwo, wino i koktajle.
Do wyboru mamy 23 rodzaju pizzy o wymiarze około 36 centymetrów. Ceny wahają się w przedziale 32-46 zł za pizzę, w zależności od dodatków. Możecie zdecydować się także na jeden z makaronów – spaghetti bolognese lub Strigoli di carbonara, ale tutaj bym raczej nazwał ale Carbonara bo sos jest śmietanowy, a zamiast guanciale mamy pancettę.
Oprócz tego w karcie znajdziemy 3 rodzaje sałatek, ale nie jest to dział menu, który oglądam idąc do pizzerii. Jeżeli natomiast chcecie coś lżejszego to zajrzyjcie. Wśród deserów znajdziecie suflet z ciemną czekoladą, profiterole, roladę beżowo-lodową, kawę mrożoną czy też pucharki lodowe.
Ciekawą pozycją są włoskie lemoniady, w różnych smakach. Ja wybrałem cytrynową i była smaczna i orzeźwiająca. Jeżeli macie ochotę to do pizzy możecie też zamówić musujące wino nalewane (Montelvini Prodry).
Jak wrażenia?
Jadąc do Końskich byliśmy po całym dniu odkrywania okolicy i nie ukrywam, że byliśmy dość głodni. Podczas naszej wizyty nie było w lokalu dużo ludzi, ale na wszelki wypadek zarezerwowaliśmy stolik. Wybraliśmy miejsce na zewnątrz i siedziało się całkiem przyjemnie. O menu lokalu przeczytaliście przed chwilą. My zdecydowaliśmy się na trzy pizze. Pierwszą z nich była klasyczna Margherita (32 zł) – sos z pomidorów, mozzarellaf fior di latte, świeża bazylia. Dostaliśmy ją bardzo szybko, ale rozgrzany piec i mały w danej chwili ruch okazał się dla nas bardzo dobry. Kilka minut i pizza była już u nas. Jest to ulubiona pozycja naszych dzieci więc głównie dla nich została zamówiona.
Kolejnymi pozycjami były pizza Formaggio (43 zł) – oliwa z oliwek, mozarella fior di latte, ser gorgonzola, taleggio, parmezan, rukola oraz pizza Bresaola (45 zł) – sos pomidorowy, mozarella fior di latte, długodojrzewająca wołowina, rukola i parmezan. Bresaola to pozycja, po którą często sięgam. Zazwyczaj pierwszym wyborem przy tego rodzaju pizzeriach jest mortadela i pistacje, ale z racji tego, że takiej pozycji Piecownia nie oferuje to zdecydowałem się na tą. Była smaczna, a składniki wysokiej jakości. Jeżeli chodzi o pizzę serową, to jako „serofan” najwyższej kategorii musiałem także jej spróbować. Ja bym dał serów nieco więcej, ale te co były były smaczne i dobrej jakości.
Pizze, które mieliśmy okazję spróbować były smaczne, a ciasto puszyste i chrupiące. Do dyspozycji macie oliwy (klasyczna, czosnkowa i chilli), które doskonale sprawdza się do pizzy, ale też do zjedzenia brzegów, które smakują wybornie.
Warto odwiedzić?
Piecownia to miejsce warte uwagi! Być może Końskie nie są na topie świętokrzyskich destynacji turystycznych, ale przy okazji pobytu w okolicy, warto rozważyć zaspokojenie głodu właśnie tutaj. Piecownia to miejsce z pomysłem i produktem wysokiej jakości, który broni się sam!
Jeżeli szukacie ciekawych miejsc w okolicy to zajrzyjcie też do Skarżyska, gdzie czeka na Was Pizza Bar. A jeżeli chcecie być na bieżąco z wydarzeniami z Piecowni to zajrzyjcie na ich Facebooka – niewiele się na nim dzieje, ale może ruszy.