Jednym z szybkich do zrobienia i rewelacyjnych w smaku dodatków jakie możecie spotkać w moim domu jest hummus. Próbowałem już wielu wersji tego dania. Dzisiaj mam dla Was trzy wariacje, które na pewno posmakują Wam i Waszym gościom.

Hummus pochodzi z bliskiego wschodu, a według legendy wymyślił go sułtan Saladyn. Od lat trwa spór czy hummus wymyślony został przez Arabów czy Żydów. Obecnie jest to danie popularne na całym świecie. Lubiane zwłaszcza przez wegetarian i wegan, ale ma też wielu “mięsnych” zwolenników.

Składniki wersja klasyczna

  • 250 g ciecierzycy (po ugotowaniu lub z puszki)
  • 1-2 łyżki tahini
  • ząbek czosnku
  • sok z cytryny
  • łyżeczka kminu rzymskiego zmielonego
  • sól
  • sok z cytryny
  • czarny sezam
  • Mikstura olei Alero lub oliwa

Składniki wersja II

  • 250 g ciecierzycy (po ugotowaniu lub z puszki)
  • 100 g suszonych pomidorów z oliwy lub oleju
  • ząbek czosnku
  • sól
  • sok z cytryny
  • oliwa z pomidorów lub zwykła
  • Zaatar

Składniki wersja III

  • 250 g ciecierzycy (po ugotowaniu lub z puszki)
  • 100 g zielonego groszku (mrożony  lub świeży)
  • ząbek czosnku
  • sól
  • sok z cytryny
  • biały sezam
  • Mikstura olei Kardio lub oliwa

Hummus

Do każdego hummusu bazą jest ciecierzyca (czasem bób). Jeżeli nie chcecie gotować jej to użyjcie spokojnie takiej z puszki lub słoika. Aktualnie dostępne są praktycznie w każdym sklepie. Możecie hummus robić w moździerzu, blenderze lub ugniatać widelcem. Zdecydowanym plusem tego dania jest dość duża dobrowolność. Jedni lubią, gdy w konsystencji wyczuwalne są grudki, a inni są fanami idealnie gładkiej. Podobnie jest ze smakiem. W wielu lokalach hummus będzie różnił się delikatnie od siebie.

Jeżeli chodzi o przygotowanie to zasada jest prosta. Blendujemy ciecierzycę, a następnie dokładamy kolejne składniki. Próbujemy, aby uzyskać porządaną przez nas konsystencję i smak.

Oleje

Najczęściej do hummusu dodaję oliwę z oliwek, ale tym razem w ruch poszły mikstury olejowe marki DR GAJA. Całą ich ofertę możecie znaleźć tutaj. Wybrałem do hummusów dwie różne mieszanki. Do hummusu klasycznego użyłem Alero. Jest to mikstura oleju z czarnuszki, wiesiołka, konopi oraz ekstraktu z pachnotki i kurkumy. W smaku jest intensywna, dlatego przy robieniu hummusu możecie użyć oliwy, a samej mikstury do wykończenia dania. Spróbujcie przed dodaniem i zapoznajcie się ze smakiem. Użyta w miksturze pachnotka i kurkuma mają właściwości wspomagające dla odporności organizmu oraz pomagają w utrzymaniu zdrowia układu oddechowego. Jeżeli chodzi o oleje to ten z czarnuszki zawiera wartościowe olejki eteryczne, z wiesiołka wspiera układ odpornościowy, a konopny wspiera odporność i zdrowie skóry. Oleje wchodzące w skład mikstury są nierafinowane i tłoczone na izmno.

Hummus groszkowy został wzbogacony miksturą olei Cardio do sałatek. Ma ona mniej aromatu niż użyta wcześniej, ale w tej paście mamy poczuć groszek zielony, który nadaje jej smaku. Mikstura ta składa się z oleju lnianego, z wiesiołka, ostropestu i dyni. Charakteryzują się one wysoką zawartością kwasów tłuszczowych wielonienasyconych (omega-3, omega-6 i omega-9). Zastąpienie kwasów nasyconych tymi wspomnianymi powyżej obniża poziom cholesterolu.

Hummus jest daniem, które można przygotować w kilka minut. Zawsze też znajdziecie w domu coś z czym można go zjeść. Bagietka, pita, seler naciowy, marchewka to tylko początek listy. Spróbujcie i bawcie się smakami! 🙂

hummus

Tekst powstał przy współpracy z firmą marką DR GAJA