Turystyka piwna w Czechach ma się dobrze i coraz więcej podróżników skupia się na tym ważnym aspekcie czeskiej kultury! 🙂 Dzisiaj przed Wami kolejny ciekawy browar – Pivovar Lanýž, który oprócz ważenia piwa ma do zaoferowania coś więcej! 🙂

Położenie

Minibrowar Lanýž mieści się w urokliwym pensjonacie Dvůr Perlová Voda w miejscowości Kostelec nad Ohří w usteckim kraju, w północnych Czechach.

Miejsce to jest wyjątkowe i wspaniale położone. Spokojna okolica sprzyja relaksowi. W dworku poza browarem znajduje się hotel, strefa wellness i restauracja. Na polach przed restauracją na wysokich tyczkach uprawiany jest chmiel.

Lanýž, czyli trufla

Browar znajduje się w miejscowej restauracji. Powstał w 2015 roku i obecnie produkuje ok. 30 000 litrów piwa rocznie, jedynie na własny użytek, ponieważ nie poddają go pasteryzacji. Nazwa Lanýž oznacza truflę, ale nie ma z nią nic wspólnego – jest to także imię bohatera znanego czeskiego opowiadania, i to on właśnie był inspiracją dla tej nazwy. Wytwarzają tu głównie piwa lekkie: 10° (charakteryzuje się przyjemnych słodkawym smakiem i wyraźną goryczką) i 12° (harmonizują z nim ze sobą łagodny karmelowy smak i klasyczna goryczka). Więcej o czeskich piwach znajdziecie tutaj. Na wyjątkowe okazje, podobnie jak większość małych browarów, warzą również piwa specjalne (tzw. specjały) – na Boże Narodzenie przygotowują na przykład zwykle 16°, z piernikowymi przyprawami.

Piwo z tradycjami

Receptura stosowana w browarze została przygotowana na podstawie tradycyjnych metod, przez pierwszego piwowara w tym miejscu, który jednak zmarł, zanim browar ruszył. Obecni piwowarzy wciąż ją ulepszają. Do produkcji złotego trunku używane są najwyższej jakości czeskie słody, chmiel Saaz, delikatne drożdże oraz miejscowa woda. Z wodą na początku pracy browaru był problem, ponieważ jest ona tutaj bardzo twarda. Próbowano ją oczyszczać, ale piwowarzy stwierdzili, że nie tędy droga – zmodyfikowali recepturę i pracują z taką wodą, jaką mają – to właśnie jest dla nich wyjątkowe i nadaje piwu charakterystyczny smak.

Jak to się właściwie dzieje?

Sam proces warzenia piwa nie jest aż tak skomplikowany, jakby się mogło wydawać. Najważniejsze są jednak dobre składniki oraz precyzyjne pilnowanie czasu i temperatury – to właśnie wpływa na ostateczny smak. Słód warzony jest kilka godzin a następie mieszany z wodą o temperaturze ok. 40° C, co powoduje stopniowe uwalnianie cukrów. W jednej warce mieści się 600 litrów. Browar Lanýž stosuje trzykrotne warzenie z chmielem. Za każdym razem jego gorycz zmniejsza się. Po zakończonym warzeniu całość przelewana jest do wanny i podczas tego procesu musi nastąpić gwałtowne ochłodzenie płynu. Po przelaniu płynu do kadzi dodane zostają drożdże, które żywiąc się cukrami, stopniowo uwalniają alkohol. Przez pierwszy tydzień fermentacji pobiera się próbki i kontroluje szybkość tego procesu. Wpływa się na nią, regulując temperaturę – w niskiej drożdże pracują wolniej, a w wyższej – szybciej.

W szóstym dniu drożdże opadają na dno wanny, a siódmego dnia płyn przelewa się do kadzi w piwnicy, w których piwo leżakuje i dojrzewa. Poziom alkoholu jest już wtedy ostateczny. Po trzech dniach dodaje się CO2. Piwo 10° dojrzewa ponad 20 dni, a 12° – ponad 30. W dojrzałym piwie gorycz nie jest wyczuwalna tak mocno, jak w świeżym. Na dnie kadzi, w których następował proces fermentacji, zostają drożdże, które zbiera się i przechowuje w niskiej temperaturze – piwowarzy używają ich ponownie, nawet 7-8 razy. Piwo serwowane w restauracji pochodzi prosto ze 120 litrowych kadzi, w których leżakuje.

Ciekawostką jest to, że restauracja sprzedaje jeszcze jeden trunek, który wywodzi się z browaru – coś w rodzaju bimbru. Jest to 50% destylat miejscowego piwa, który wytwarzany jest dla nich w pobliskiej miejscowości.

Inne atrakcje

Dvůr Perlová Voda to miejsce wszechstronne. W hotelu poczujemy prawdziwą wiejską sielankę, a w restauracji spróbujemy pięknie podanych, prawdziwych i autentycznych czeskich dań, serwowanych z wybornym świeżym miejscowym piwem. Strefa wellness to nie tylko sauny, jacuzzi, masaże i inne zabiegi, to także kąpiele w ziołach i piwie. W pencjonacie organizowane są szkolenia, wesela i różnego rodzaju wydarzenia. W sezonie letnim jest to idealna baza dla rowerzystów, którzy na dwóch kółkach przemierzają okolicę. Dla rowerzystów przygotowano także znajdujący sie przed hotelem Pumptrack – rowerowy tor przeszkód. Na parkingu hotelowym znajdują się stacje do ładowania samochodów elektrycznych. Na środku posiadłości znajduje się naturalne jeziorko i niewielki basen, w którym można pływać.

Czy warto?

Jeżeli tylko macie ochotę zgłębić tajniki warzenia piwa, to Minibrowar Lanýž jest idealnym miejscem do rozpoczęcia Waszej przygody. To miejsce z klimatem, niemal magiczne. Każdy zakątek całej posiadłości został dokładnie przemyślany i zaplanowany tak, aby czuć się tu dobrze i spokojnie oddawać się relaksowi, najlepiej z kuflem zimnego piwa w ręku 🙂

Więcej o pensjonacie Dvůr Perlová Voda i Pivovar Lanýž znajdziecie tutaj – strona w języku czeskim, niemieckim i angielskim.