Udostępnij
Pizzerii w Kielcach jak wiecie jest sporo! Jedne wprowadzają na wyżyny smaku, a inne na depresje doznań. Tym razem jednak odwiedziłem lokal znajdujący się tuż za miastem. Pizzeria Oliwa znajduje się w Cedzynie, a od centrum Kielc dzieli ją 6 minut jazdy drogą ekspresową!
Jeżeli chodzi o pizzę to zarówno smaki moje jak i wielu innych osób ewoluowały. Kiedyś pizza musiała być duża z wielką ilością składników. Wtedy dużą role grała cena i fakt najedzenia się dwoma kawałkami. Aktualnie wolę pizzę, która ma dobre składniki i ciekawe połączenia smakowe.
Wracają z lasu postanowiłem spróbować czegoś nowego i na nasz „warsztat’ trafiły dwie pizze z Cedzyny. Tym razem odbiór i konsumpcja w domu z powodu epidemii.
Lokalizacja
Pizzeria Oliwa znajduje się w Cedzynie tuż przy zalewie.Zjeżdżając z drogi ekspresowej na „rondzie Małysza” skręcamy w trzeci zjazd (tak jak na zalew). Tuż po zjechaniu z ronda skręcamy w lewo i jesteśmy na miejscu. Jeżeli lubicie konsumcpję w terenie, to można przejsć na plażę i zjeść na zalewem.
Co w menu Pizzerii Oliwa?
Menu składa się z 16 rodzajów pizzy. Wszystkie one są w jednym rozmiarze – około 32 centymetry. Ceny za poszczególne kombinacje składników wahają się od 18 zł (Margherita) do 30 zł (Parma). Do podstawowych rodzajów pizzy możecie dobrać sobie za dopłatą ekstra dodatki (np. karmelizowaną cebulę, szynkę, speck czy sery).
Pizze robione są w piecu opalanym drewnem, a produkcja 2 różnych pizz w przypadku naszego zamówienia trwało 20 minut.
Jak to z włoskimi pizzami bywa, tak i tutaj sosów nie dostaniecie. W zestawie do pizzy są oliwy, którymi możecie polać swoją pizzę!
Co zjedliśmy?
- Porro Bianca – mozzarella, sos śmietanowy, Gorgonzola Dolce DOP, por, czerwony pieprz – 26 zł (+ pancetta 4 zł)
- Finochhiona – polpa pomidorowa, mozzarella, salami Finocchiona z koprem włoskim, ricotta, grillowane karczochy – 28 zł
Jak wrażenia?
Żeby nie trzymać Was długo w napięciu to powiem Wam, że pizza z Pizzerii Oliwa w Cedzynie jest bardzo dobra! Dobre składniki i ciekawe smaki, w połączeniu dają niesamowity efekt.
Pizza Porro Bianca mocna w smaku, słona gorgonzola, intensywny por a do tego speck sprawiły, że u nas pizza ta zniknęła jako pierwsza. Druga propozycja wcale jej nie ustępowała. Bardzo smaczne karczochy w połączeniu z ricottą i salami dały dobry efekt. Warto jednak dodać, że jeżeli nie lubicie nasion kopru włoskiego i ich anyżowego posmaku, to się zastanówcie, bo salaami, które jest jednym z głównych składników nasiona te zawiera, a po przegryzieniu uwalniają na chwilę swój smak. Ja lubię i połączenie według mnie bardzo udane!
Odwiedziłem kilka pizzerii poza Kielcami, ale do części z nich nie będę wracał, tutaj na pewno jeszcze kiedyś zajrzę!