Mam kilka dań, które kojarzą mi się z dzieciństwem. Sporo z nich w moich wspomnieniach powiązane jest ze szkolną stołówką. Z tamtych czasów pamiętam mortadelę smażoną w plasterkach i danie, któremu poświęcę dzisiejszy tekst – leniwe kluski.

Mam czasem takie wrażenie, że brakuje ludziom przepisów podstawowych. Często w książkach kucharskich mamy wyżyny sztuki kulinarnej, a zrobienie rosołu, naleśników czy wspomnianych już klusków leniwych stwarza problemy.

Do zrobienia klusków potrzebujecie:

  • 400 g sera białego (np. półtłusty)
  • szklanka mąki
  • szklanka płatków owsianych (lub 2 jajka)
  • woda
  • cukier
  • sól

Zacznę od tego, że w przepisie możecie użyć jajek, ale jeżeli akurat ich nie macie w domu albo chcecie uzyskać lekko inną teksturę to użyjcie płatków owsianych. Zaczynamy od włożenia do miski sera i rozdrobienia go widelcem. Dodajemy przesianą mąkę i zblendowane wcześniej na proszek płatki owsiane. Dodajemy szczyptę soli i cukru. Ugniatamy i wyrabiamy ciasto. Formujemy rulon i wycinamy kluski. Gotujemy w lekko osolone wodzie.

Można podawać np. z bułką tartą przysmażoną na maśle. Nada się także dobrze śmietana.

Smacznego

IMG_20151010_162417DSC_0075-01