Udostępnij
Szybkie skojarzenia z Wielkanocą? Jajka, koszyk, króliki, jedzenie. Jak wiecie o tym ostatnim skojarzeniu mogę powiedzieć coś więcej. Potrawy Wielkanocne w Polsce są bardziej zróżnicowane niż te Bożonarodzeniowe. Ja mam kilka swoich ulubieńców. W tym roku postanowiłem jednak poszerzyć „ofertę” stołową i upiec sernik. Piekłem go w nocy, udoskonalając znalezione przepisy. Powiem nieskromnie, że wyszedł mi jeden z najlepszych serników, jakie jadłem. Podzielę się z Wami przepisem, żebyście i Wy mogli spróbować.
Zacznijmy od składników. Oto one:
Kruche ciasto (na spód):
- 240 g mąki
- 150 g masła
- 80 g cukru
- 2 żółtka
- 1 jajko do posmarowania wierzchu ciasta
Sernik:
- 1 kg twarogu (ja użyłem takiego kupowanego w wiaderku)
- 100 ml śmietany 30%
- 4 jajka
- 320 g cukru pudru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- łyżka cukru waniliowego (ja dałem zawartość jednej laski wanilii)
- 2 czubate łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej (możecie zrobić ją sami – przepis tutaj)
- 6 kostek gorzkiej czekolady
Zaczynamy od przygotowania ciasta. Mieszamy wszystkie składniki i ugniatamy ciasto. Następnie odkładamy do lodówki na pół godziny. W międzyczasie mieszamy ser, mąkę i śmietanę. Ucieramy żółtka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym (wanilią). Ubijamy białka na pianę i dodajemy do masy serowej. Skórkę pomarańczową siekamy, a czekoladę gorzką trzemy na grubej tarce (lub drobno siekamy). Dodajemy je do masy i delikatnie mieszamy, żeby nie zniszczyć piany. Odcinamy 2/3 ciasta kruchego, które wałkujemy, układamy na dnie formy, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do pieczenia. Powinno ono trwać około 15 minut w temperaturze 200 stopni C. Po wyjęciu wlewamy na ciasto wcześniej przygotowaną masę. Ja użyłem formy kwadratowej, ale sprawdzi się też okrągła. Z pozostałego ciasta formujemy wałeczki i układamy kratkę na górze. Za pomocą pędzelka smarujemy roztrzepanym jajkiem. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C na około 60 minut. Zależnie od piekarnika i formy czas ten może być krótszy lub dłuższy. Obserwujcie ciasto co kilka minut.
Efekt bardzo mi odpowiadał. Sernik jest wilgotny i puszysty (urósł około 4 centymetry). Dodanie skórki i czekolady dodatkowo potęguje doznania smakowe. Całość przygotowania trwa niecałe 2 godziny.
Kruche ciasto na spód nakłuwamy widelcem przed pieczeniem
Skórka pomarańczowa i czekolada – moi faworyci smakowi
Pamiętajcie, żeby mieć kilka centymetrów zapasu w formie bo ciasto urośnie
Gotowe
Smacznego