Udostępnij
Każdy smak, gdy jemy go za często prędzej czy później nam zbrzydnie. Dlatego staram się regularnie próbować nowych połączeń. Tym razem w kuchni pojawiły się małże (mule) z makaronem spaghetti. Połączenie wyszło smacznie, a przygotowanie zajęło bardzo mało czasu. Spaghetti z małżami to ciekawa propozycja na obiad.
Do wykonania spaghetti z małżami potrzebujecie (porcja na 4 osoby):
- makaron spaghetti
- 1 kg muli w skorupkach
- szklanka białego wina
- 1/3 kopru włoskiego
- pół małej cebuli
- 1 dymkę (zielona i biała część)
- mały pomidor
- 2 łodygi selera naciowego
- sól
- pieprz
- oliwa
- sok z połowy cytryny
- parmezan
Zaczynamy od opłukania małży w zimnej wodzie. W międzyczasie nastawiamy makaron. Kroimy na drobne kawałki składniki (cebula, seler, koper) i podsmażamy. Dolewamy wino i dodajemy małże. Doprawiamy i przykrywamy pokrywką. Po kilku minutach, gdy małże się otworzą dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora i dymkę. Odcedzamy makaron i łączymy z resztą. Delikatnie mieszamy. Nakładamy do miski. posypujemy kilkoma wiórkami parmezanu i skrapiamy lekko sokiem z cytryny. Mi na wierzchu pasował też grubo zmielony pieprz.
Pamiętajcie, że małże, które po ugotowaniu się nie otworzą najlepiej wyrzucić bo najprawdopodobniej są zepsute.
Smacznego :)