Udostępnij
Sprzedaż wina w Polsce zwiększa się z roku na rok. W polskiej kulturze mocno zakorzeniona jest wódka i piwo. Wino jednak coraz częściej pojawia się w naszych domach. Jakie wino wybrać? Jak najlepiej je smakować? Co przegryzać? Na te i inne pytania możecie uzyskać odpowiedź podczas Małych Bachanaliów w Kielcach. Jeden wieczór już za nami, ale piątek i sobota czeka.
Pierwszy wieczór odbył się w Literatce przy kieleckim Rynku (lokal opisywałem np. tutaj). „Bilet wstępu” na taki wieczór kosztuje 20 zł. Piątkowy wieczór odbywa się w pizzerii Roadway (opisywana tutaj), a w sobotę spotykamy się w restauracji Monte Carlo przy ulicy Paderewskiego. Start w każdy z tych dni o godzinie 19.
Dlaczego warto przybyć? Pierwszy wieczór, który już za nami składał się z kilku części. Zaczęliśmy od krótkiego wprowadzenia o Bachanaliach, winie i sposobach degustacji. Część ta prowadzona była przez Michała i Wojtka – winiarskich specjalistów. Następnie degustowaliśmy wina białe, różowe i czerwone. Po tej degustacji przyszedł czas na wina lokalne z Winnicy nad Jarem z Sandomierza – biały muskat odeski i czerwone. To pierwsze wskoczyło u mnie na listę faworytów. Delikatny, słodki smak z nutą liczi i cytrusów. Przypomina wina, których próbowałem na Krymie.
Cały czas winom towarzyszyły przekąski. Były to m.in. koreczki z sera, pomidorów i oliwek, kiełbaski, galareta, grzanki z grasicą, buncok z czarnuszką, czy roladki z szynki parmeńskiej, rukoli i rodzynek. Każdy lokal przygotowuje swoje przekąski, wiec na kolejnych możecie spodziewać się innych smakołyków.
Polecam serdecznie wizytę w którymś z lokali, bo impreza godna. Zacząłem studiować materiały otrzymane przed degustacją i zgłębiam tajniki wina.
Szynkowe przekąski
Przekąski z lady
Jeszcze puste kieliszki
Galarety
Wstęp o winach
Michał dzieli dobrem
Wojtek omawia degustację
Grzanki z grasicą
Degustacja winno-przekąskowa
Omawiamy bukiet ;)
Winnica nad Jarem wprowadza w swoje produkty
Wszyscy degustują
Moje odkrycie