Udostępnij
Lubię gazetki promocyjne sklepów jeżeli są w nich przepisy. Oprócz ciekawostek cenowych można znaleźć tam również ciekawostki smakowe. Tak też podczas zakupów w Lidlu natrafiłem na przepis na babeczki z cukinii i tuńczyka. Żal było nie wypróbować. Od myśli do realizacji proces przebiegł bardzo szybko. Przepis lekko zmodyfikowałem, ale ciekawe połączenie smakowe zostały.
Przygotowywaliśmy porcję podwójną, z której wyszło nam 18 babeczek. Jak chcecie spróbować z mniejszą liczbą, podzielcie sobie ilość wszystkich składników na dwa ;)
Składniki:
- 300 g mąki
- 8 jajek
- 200 g twardego sera (my użyliśmy Grana Padano)
- 150 ml mleka
- puszka tuńczyka
- 2 łyżki proszku do pieczenia
- 1 duża cukinia, bez środka
- 2 małe cebule ( lub jedna duża)
- mały pęczek koperku
- mały pęczek szczypiorku
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
Wykonanie jest dość proste, bo polega właściwie na wymieszaniu wszystkich składników. Do miski wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, wbijamy jajka i mieszamy. Dodajemy pokrojoną drobno cukinię, cebulę, szczypiorek i koperek, wlewamy mleko i doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec wlewamy 2 łyżki oliwy i dosypujemy starty na drobnej tarce ser. Dokładnie wszystko mieszamy.
Foremki do babeczek smarujemy oliwą lub masłem i wlewamy do nich część przygotowanej masy, następnie kładziemy na niej łyżeczkę tuńczyka z puszki i przykrywamy kolejną częścią masy.
Przed włożeniem babeczek do piekarnika możemy posypać je jeszcze serem. Pieczemy wszystko 20 minut w temperaturze 220 stopni C. Smacznego :)