Udostępnij
Zacząłem ostatnio jeść więcej zup. Nigdy nie miałem do nich jakichś awersji, ale w domu pojawiały się rzadko. Są szybkie, smaczne i ekonomicznie wychodzą bardzo korzystnie. Korzystając z tego, że w domu pojawiły się młode warzywa to na stole pojawiła się też zupa.
Przez jednych lubiana, a przez innych nie. Może być podawana z różnymi dodatkami – ziemniakami, ryżem i obowiązkowo jajkiem. Mowa o zupie szczawiowej, której głównym składnikiem są liście szczawiu. Można je kupić w marketach, targach lub zebrać samemu na łąkach. Ja mój pęczek kupiłem na bazarach i kosztował całe 2 zł.
Do przygotowania zupy potrzebujecie:
- pęczek liści szczawiu
- 4 małe marchewki
- 2 małe pietruszki
- mała czerwona cebula
- ząbek czosnku
- sól i pieprz
- tabasco
- 2 jajka
- łyżka suszonych warzyw
- łyżeczka kurkumy
- 2 łyżki śmietany 18%
Zacząłem od zrobienia bulionu warzywnego. Do wody dodałem warzywa (bez szczawiu) i pozwoliłem im się pogotować kilkanaście minut. Dodałem do nich przyprawy (pieprz, sól, tabasco i kurkumę). W międzyczasie gotujemy jajka na twardo. Jeżeli dodacie do wody łyżkę sol to skorupka powinna łatwiej odejść. Gdy wywar warzywny est już gotowy dodajemy do niego szczaw. Do posiekania szczawiu użyłem nożyczek. Nadają się doskonale. Jeżeli lubicie ogonki możecie dodać, ale ja większość ich obciąłem. Gotujemy kilkanaście minut.
Następnie do kubka nakładamy śmietanę i wlewamy jedną chochelkę gotującej się zupy. Mieszamy. Dzięki temu unikniemy sytuacji, że śmietana nam się w zupie zetnie i będzie pływać w postaci grudek.
Obieramy jajka, kroimy je na ćwiartki i wkładamy do zupy. W zależności od dodatku, który lubicie możecie też dodać ugotowane ziemniaki lub ryż. Ryż możecie podgotować w zupie dzięki czemu nabierze ona gęstszej konsystencji.
Smacznego :)
Czas przygotowania to około pół godziny. Zupy starczy dla 4 osób, a szacunkowy koszt składników to 7 zł.