Wielu osobom Czechy kojarzą się głównie z piwem i słodyczami. Kuchnia czeska ma jednak do zaoferowania znacznie więcej. Dzisiaj przed Wami pięć dań, których musicie spróbować podczas następnego wyjazdu to naszych sąsiadów.

Kuchnia czeska ma elementy wspólne z naszą, ale ma też sporą liczbę dań u nas mniej znanych (w takiej lub podobnej formie). Zasadniczo kuchnia czeska posiada swoje odmiany regionalne (czeską morawską i śląską) ale jej odmian można wyróżnić więcej. Nie jest ona lekka, a miłośnicy warzyw nie poczują się tu jak w raju, ale warto!

Smażony ser

To chyba pierwsza rzecz, która kojarzy się z Czechami! Smażony ser to zarówno danie restauracyjne jak i klasyka streetfoodu. Na ulicy mozemy dostać wersję w bułce z sosem tatarskim. W lokalu na talerzu znajdziemy smażony ser, frytki i tatarkę (sos tatarski). Zazwyczaj nie podaje się do niego warzyw, najwyżej symbolicznie. W Czechach znajdziecie kilka rodzajów smażonego sera, ale najczęściej spotyka się klasyczny żółty. Jeżeli nie wybieracie się w najbliższych dniach do Czech, a macie ochotę na smażony ser to przygotowałem dla Was przepis. Znajdziecie w nim informacje nie tylko, jak zrobić ser, ale także klasyczny, czeski sos tatarski!

Kuchnia czeska Kuchnia czeska

Zupa czosnkowa

To najbardziej znana czeska zupa! Liczba wersji jest nieograniczona. Możecie spotkać ją w różnych kolorach, konsystencjach i sposobach podania. Czasami zawiera grzanki już w sobie, a czasami obok w miseczce. To samo dotyczy sera i wędliny. Spotkałem się również z wersją z płynnym żółtkiem! Jest bardzo rozgrzewająca i smaczna. Dla fanów czosnku jest idealna. Po jej zjedzeniu najczęściej nie ma problemu z nieświeżym oddechem. Jednym z sekretów, który poznałem jest fakt, że z czosnku należy usunać zieloną część (pęd) bo to ona powoduje czosnkowy zapach z buzi.

Kuchnia czeska Kuchnia czeska Kuchnia czeska

Knedlik z gulaszem

To danie ma swoich wielkich fanów, ale znajdą się także przeciwnicy. Same knedliki w Czechach znajdziecie praktycznie w każdym lokalu i zasadniczo dzielą się na dwa rodzaje – houskove (bułczane) i bramborove (ziemniaczane). Ja osobiście wolę te pierwsze, a z wieprzowym gulaszem sprawdzaja się doskonale (swoją drogą z policzkami równie dobrze). Najbardziej popularny jest gulasz wołowy, ale z wieprzowym też są niezłe. Knedliki ziemniaczane kojarzą się z jednym – są bardzo klejące i przyklejają się do wszystkiego w buzi. Knedlik z gulaszem wieprzowym często podawany jest z duszoną kapustą i wtedy nosi nazwę Vepřo knedlo zelo (wieprzowina, knedlik, zelo (duszona kapusta)).

Kuchnia czeska

Kaczka

Czeska kuchnia lubi kaczkę. Lubi także dziczyznę, ale jej nie spotkacie wszędzie. Kaczka natomiast podawana jest najczęściej w wersji z knedlikiem ziemniaczanym i kapustą. Knedlik ten jest klejący, ale z sosem i mięsem bardzo smaczny. Kapusta podawana do kaczki jest czerwona i przygotowywana z octem. Bardzo sycąca i charakterystyczna.

Kuchnia czeska

Kofola

Nie jest to danie, ale napój, który jest kultowy. W Czechach macie okazję spróbować go w jego najlepszej postaci czyli lanej. Ta butelkowana jest dobra, ale z beczki smakuje jeszcze lepiej. Kofolę albo się kocha albo nienawidzi. Ja jestem w tej pierwszej grupie i mogę ją pić w każdych ilościach. Lana z beczki występuje tylko w wersji klasycznej, ale w butelkach mozecie także dostać wersje smakowe. polecam melonową – według mnie najlepsza 🙂

Kuchnia czeska

Lista ta może być o wiele dłuższa, ale od czegoś trzeba zacząć. Jeżeli kuchnia czeska Was zainteresuje to polecam także spróbować piwnego sera, twarożków ołomunieckich (tekst o nich), utopieńców, nakładanego hermelina (przepis tutaj), dziczyzny, svickovej i golonki.