Udostępnij
Niedawno odbyło się ostatnie w tym roku spotkanie „Zapraszam do stołu” w Kieleckim Instytucie Designu. Zasada jest prosta – każdy uczestnik w ramach biletu wstępu przygotowuje dowolne danie. Nasz wybór padł na babeczki z oliwkami, rozmarynem, mozzarellą i parmezanem. Jak je zrobić?
Przepis nie jest skomplikowany. Zacznijmy od składników:
– mąka pszenna (400 g)
– proszek do pieczenia (2 łyżeczki)
– sól (używając słonego sera i oliwek trzeba na nią uważać)
– oliwki czarne i/lub zielone (20 g, ale można spokojnie dać więcej)
– starty twardy ser, np. parmezan (ok. 50 g)
– mozzarella – opcjonalne (ok. 100 g)
– rozmaryn (najlepiej świeży)
– jajka (2 sztuki)
– mleko (250 ml)
– masło (120 g).
My użyliśmy podwójnej ilości wszystkich składników. Wystarczyło na 20 babeczek.
Masło trzeba rozpuścić i ostudzić. Potrzebna będzie duża miska, do której przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Następnie dodajemy oliwki, ser i rozmaryn. Jajka mieszamy z mlekiem i wlewamy do przygotowanych wcześniej składników. Na koniec dodajemy ostudzone masło i wszystko szybko mieszamy. Trzeba pamiętać, że podczas robienia babeczek, im krócej mieszamy składniki, tym lepiej. Zbyt długo i dokładnie mieszane ciasto nie będzie po upieczeniu pulchne i puszyste.
Masę wykładamy do foremek i pieczemy ok. 20 minut w temperaturze ok. 200 stopni C. Gotowe babeczki można posypać startym parmezanem i gotowe.
Idealnie może je uzupełnić sos jogurtowo-czosnkowy lub zwykłe masło :)