Udostępnij
Kamień do robienia pizzy czekał na test dobre kilka dni. Nawet światowy dzień tego dania nie zmotywował do testu. Dzień później postanowiłem jednak to nadrobić i wykorzystać kamień do pizzy. Przepis na ciasto zaczerpnąłem od Maćka z jego bloga.
Do zrobienia ciasta potrzebne było:
- pół kilograma mąki
- 2 łyżki oliwy
- opakowanie suszonych drożdży
- szklanka ciepłej wody
- pieprz i sól
Drożdże mieszamy z wodą i odstawiamy na kilka minut. Później wszystkie składniki mieszamy i ugniatamy na jednorodne ciasto. Odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia. Z takiej porcji ciasta wyszły mi 4 placki.
Do zrobienia sosu użyłem przecieru pomidorowego z cebulą, czosnkiem, czosnkiem niedźwiedzim i ziołami prowansalskimi. Każdą pizzę zrobiłem inną.
I – sos, szynka, indyk, szpinak i mozzarella
II – sos, oliwki, kabanosy i mozzarella
III – sos, salami, mozzarella i ser żółty
IV – sos, ser żółty, mozzarella i grana padano (ser także zapieczony w brzegach)
Jak piec na kamieniu? Wystarczy nagrzać go w temperaturze 250 stopni przez pół godziny. Później nakładać na niego przygotowane według uznania placki. Są gotowe już po kilku minutach. Jeżeli nie macie takiej wielkiej łopaty, jak w pizzeriach (ja nie mam), to nie jest łato przełożyć pizzę na kamień. Posypanie deski do krojenia porządnie mąką rozwiązało problem.
Pizza z kamienia jest bardzo dobra. Cienkie ciasto daje możliwość cieszenia się dodatkami (nie lubię pizzy, w której główną rolę gra zapychające ciasto). Kamień do pieczenia dostałem od Stone Center – Twoje Centrum Kamienia.