Próbowaliście kiedyś zrobić samodzielnie lody? Ja zawsze myślałem, że jest to trudne albo wymaga specjalnych narzędzi i maszyn. Niedawno znalazłem przepis na lody w… chińskiej książce kucharskiej. Lody chińskie, bo o smaku zielonej herbaty. Nie pozostało nic innego, jak go sprawdzić.

Składniki:

  • 2 łyżki sproszkowanej zielonej herbaty (gotowy proszek można kupić, ale ja zdecydowałem się po prostu sproszkować zieloną herbatę – można użyć do tego blendera lub moździerza)
  • 2 łyżki wrzątku
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 szklanka mleka
  • 2 żółtka
  • 300 ml śmietany 30%

lodyherbacianelodyherbaciane

Herbaciany proszek należy zaparzyć we wrzątku i dodać do niego łyżkę cukru. Mleko gotujemy (można dodać do niego laskę wanilii) i łączymy z zaparzoną herbatą. Ja ją wcześniej przecedziłem przez sitko, żeby pozbyć się ewentualnych większych kawałków.

lodyherbacianeW misce ubijamy żółtka z resztą cukru aż powstanie gęsty krem. Łączymy go później z mlekiem, stopniowo, nadal podgrzewając, ale nie gotując. Masa powinna zacząć gęstnieć.

lodyherbaciane

Całość przelewamy do pojemnika, najlepiej takiego z pokrywką, ale jeżeli nie macie takiego, to przykryjcie po prostu miskę folią aluminiową. Wkładamy krem do zamrażalnika. Mniej więcej po godzinie, kiedy masa będzie już dobrze schłodzona mieszamy ją z ubitą śmietaną, chwilę miksujemy i ponownie wkładamy do zamrażalnika.

lodyherbacianePodczas procesu zamrażania mniej więcej co godzinę 3 lub 4 razy należy krem wyjąć i ubić mikserem, żeby go dobrze napowietrzyć.

Lody można podawać z posiekanymi drobno owocami liczi, kiwi i papai, z listkami świeżej mięty lub w dowolnej innej ulubionej formie 🙂

lody