Udostępnij
Tym postem w pełni upublicznię moją część menu z „Restaurant Day” w „Renamencie„. Przepisy na arabską zupę i chlebki pita już są na stronie. Brakowało jeszcze deseru. Przed wami przepis na stosunkowo proste ciasto czekoladowe. Nie wymaga ono wielkich umiejętności kulinarnych, a jego przygotowanie trwa niecałą godzinę.
Czego będziecie potrzebować?
- 125 g masła
- 125 g czekolady 70% (65% też nie zrobi większej różnicy)
- 125 g cukru
- 70 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 2 jajka
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 g posiekanych orzechów włoskich
Czekoladę roztapiamy z masłem stale mieszając. Po uzyskaniu kremowej masy odstawiamy do ostudzenia. Do chłodnej masy dodajemy cukier i sól. W międzyczasie mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Do ostudzonej czekoladowej masy dodajemy dwa jajka i mieszamy. Dodajemy mąkę i dla odmiany znowu mieszamy. To już prawie wszystko. Dosypujemy orzechy i wylewamy do nasmarowanej masłem lub wyłożonej papierem formy. Ciasto po wylaniu nie powinno być wyższe niż ok. 3 centymetry (kwadratowa forma o boku ok. 25 cm). Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C. Ciasto pieczemy około 25 minut. Po zakończeniu pieczenia nie sprawdzajcie wilgotności patyczkiem. Ciasto z założenia w środku ma pozostać wilgotne. Powinno ono odstać około 20 minut i „odpocząć”. Czekoladowi ekstremiści mogą polać ciasto polewą czekoladową. Ostrzegam jednak, że samo ciasto jest już mocno czekoladowe :)