Udostępnij
Szybkie ciasta i pseudo-ciasta są idealne, kiedy wpadają do nas niespodziewani goście, albo po prostu kiedy chce nam się czegoś słodkiego. Chlebek jogurtowy to doskonała propozycja, z którą poradzą sobie nawet kuchenni amatorzy! :)
Ten przepis jest nie tylko bardzo prosty, niewiarygodnie szybki ale też może przede wszystkim zdrowy i mało kaloryczny. Nie zawiera cukru ani tłuszczu (poza tym z jogurtu ;)). Jeżeli obawiacie się braku słodyczy, to możecie dodać do masy dwie łyżki miodu, ale moim zdaniem żurawina w zupełności wystarczy :)
Składniki:
- 500 ml mąki żytniej pełnoziarnistej
- 400 ml jogurtu naturalnego
- 2 jaja
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 50 g żurawiny
- 50 g drobno posiekanych orzechów (ja użyłam nerkowców)
- 50 g słonecznika łuskanego
Przygotowanie
Właściwie całe przygotowanie polega na połączeniu wszystkich składników. Zaczynamy od jogurtu, dodajemy jajka i miksujemy. Później stopniowo dodajemy mąkę, proszek i sodę, a na końcu mieszamy wszystko z bakaliami. [Próbowaliśmy też wersji z mąką pszenną ale był bardziej suchy i szybko twardniał, więc pozostajemy przy zdrowszej opcji – żytniej.]
Ciasto wkładamy do formy. Nasza miała wymiary 16 x 28 cm i była silikonowa, więc nie wymagała już ani tłuszczu ani bułki tartej do obsypania.
Chlebek jogurtowy pieczemy przed 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Dobrze jest wstawić na dno piekarnika miskę z gorącą wodą, wtedy ciasto lepiej wyrośnie :)
Chlebek jogurtowy jest gotowy, kiedy wbity w niego patyczek jest lekko wilgotny. Wyłączcie wtedy piekarnik i uchylcie go, ale zostawcie foremkę w środku do ostygnięcia.
Chlebek możecie jeść sam, z masłem albo z dżemem – w każdej odsłonie będzie pyszny :D
Smacznego!