Udostępnij
Każdy kraj ma jakiś swój produkt narodowy. W ostatnim badaniu skupiłem się na produktach/składnikach kulinarnych. Przyjrzyjmy się wynikom tego badania. W badaniu wzięło udział 60 osób z różnych części polski, w różnych wieku i płci.
Jeżeli spojrzymy na nasz kraj to na myśl przychodzi kilka składników. U mnie na czele znalazły by się na pewno ziemniaki i kapusta. Za granicą mówi się również dobrze o polskim chlebie i kiełbasie. To jednak są tylko moje typy. Przyjrzyjmy się wynikom ankiet. Badanie to sprawdzało dwie kwestie. Oprócz wspomnianego już produktu narodowego pytania dotyczyły też narodowego dania.
Jeżeli chodzi o polskie dania narodowe to Waszym zdaniem najpopularniejszym jest bigos, na drugim miejscu znajdują się pierogi. Ten pierwszy jest w miarę polski natomiast pierogi są specjalnością w wielu krajach. Często te, które nazywane są ruskimi za granicą nazywają się polskie. Na kolejnych miejscach pojawił się kotlet schabowy, który w innych krajach ma również swoje regionalne odmiany. Dalej na liście znalazł się Żurek, placki ziemniaczane (popularne nie tylko w Polsce) i rosół.
Jak sprawa wygląda z narodowymi produktami? Najczęściej wskazywanym przez Was produktem jest ziemniak. Kuchnie środkowej Europy często bazują na tym produkcie. Drugim daniem, które pasuje do najczęściej wskazywanego przez Was dania jest kapusta. Występuje w wielu postaciach i sposobach przyrządzania. Na kolejnym miejscu znajdują się kiełbasa i sery (różnorodne od serów białych do oscypków). Na końcu stawki znajdują się także ogórki kiszone, smalec i chleb.
Wielokrotnie podczas dyskusji pojawia się problem co zabrać za granicę, a jest nasze lokalne, lubiane i nie znane? Jeżeli chodzi o słodycze to ja polecam ptasie mleczko albo dobre krówki. Z niewielkich prezentów nadadzą się również przetwory polskie (dżemy, grzyby, ogórki) lub niewielkie butelki alkoholu.